Calendar

Film: Varning för Jönssonligan

Legofordon, korvar, ballonger, en stulen flaggstång och inte minst en lysande scen där Sickan går i barndom och leker katt med Vanhedens italienska sko. "Varning för Jönssonligan" var den första filmen om inbrottsligan Jönssonligan.

Bio Victor

April 10 2022 16.00

Organised by Cinemateket

Tickets

”Jag har en plan.” Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson kommer, efter en misslyckad kupp, ut ur fängelset med en genial plan som han inte vill dela med de trogna kumpanerna Vanheden och Rocky. I stället vill han sälla sig till finare folk med den opålitlige pampen Wall-Enberg i spetsen. För dennes räkning ska han hämta de omtalade Bedford-diamanterna som befinner sig ett Franz Jäger-kassaskåp i Schweiz, men Sickan blir blåst. En ny lysande plan uppstår – en i hämndens tecken.

Efter att producenten Ingemar Ejve skaffat sig rättigheterna till att göra en svensk version av den omåttligt populära danska filmserien Olsen-banden, som sedan premiären 1968 varit en ren framgångssaga, knöt han raskt en av Sveriges tveklöst mest populära skådespelare till sig – Gösta Ekman. Denna rekryterade i sin tur manusförfattaren Rolf Börjlind och som regissör anlitades den välrenommerade Jonas Cornell, vars tre första filmer Ejve arbetat på som klippare.

Valet av Cornell väckte i kritikerkretsar en viss förvåning, då denna tidigare ägnat sig åt en helt annan typ av film. I en intervju i Dagens Nyheter kommenterade Cornell debuten som filmfarsmakare: ”Jag har glasögon och ser allvarlig ut. Därför tror många att jag inte kan göra roliga saker. Med Jönssonligan vill jag räcka lång näsa åt dem som sätter likhetstecken mellan intellektuell och ofolklig.”

Resultatet blev 1981 års stora julfilm och fick ett enormt genomslag med över en miljon biobesökare, och förutom Lars Lönnroth som i Sydsvenskan kallade filmen ”en seg historia” skrevs recensionerna i positiva ordalag. Inte minst Cornell rosades för sin insats.

”Jönssonligans upptåg är inte originella men de är av regissören Jonas Cornell behandlade så att de får en fräschör. Regissör och skådespelare hanterar med välgörande intelligens den brist på skärpa som utmärker Jönssonligans tre klåpare.”

Filmfakta

Originaltitel: Varning för Jönssonligan
Regi: Jonas Cornell
Medverkande: Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Siw Malmkvist, Nils Brandt
År: 1981
Land: Sverige
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 33 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Tillåten från 7 år

More events