Calendar

Film: Topaz

Alfred Hitchcock ville med Topaz skapa en realistisk spionhistoria som en motsats till James Bond, som han tyckte både plagierade och förstörde hans favoritgenre.

Bio Victor

May 17 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

1962 hoppar en KGB-agent av till väst under ett besök i Köpenhamn och avslöjar att det finns bevis för missiler på Kuba. CIA ber den franska DGSE-agenten André Devereaux om hjälp att ta reda på vem som tillhandahåller missilerna. På Kuba träffar han Juanita, änka till en död revolutionär men själv kontrarevolutionär, som i sin tur anlitar lokala kumpaner för att få ut bevisen ut ur landet. När de tillfångatas avslöjar de sin kontakt och jakten på André sätter i gång.

När Topaz hade premiär var varken kritiker eller publik nådiga. Filmen sågs som ett bevis på att Hitchcock var slut, då det var den tredje filmen i rad som inte levde upp till förväntningarna (efter Marnie, 1964, och En läcka i ridån, 1966). Filmen ansågs föråldrad, med den gamla tidens skådespelare i huvudrollerna och den gamla tidens spionfilmer som modell.

Det enda som berömdes var birollerna, där den nya tidens stjärnor, som Michel Piccoli och Philippe Noiret, lyste. Men som Stig Björkman lyfte i tidskriften Chaplin var det inte ovanligt att Hitchcocks filmer vid premiären jämfördes med hans tidigare och dömdes ut som otillräckliga. Till och med under storhetstiden på 1950-talet fanns de som hävdade att häxmästaren förlorat det grepp han haft över publiken med sina 1940-talsfilmer.

Frikopplad från diskussionen om Hitchcocks slut som succémakare framstår Topaz femtio år senare som ett hitchcockskt experiment i berättande, såsom Livbåt (1944) var en gång i tiden. Med Topaz ville Hitchcock göra en anti-Bondfilm, som visade en spions vardag, där dialogen och de små händelserna – inte explosionerna och biljakterna – drev handlingen framåt. Hitchcock hade nämligen inte mycket till övers för James Bond.

Ur ett svenskt perspektiv är det också spännande att se det svenska inslaget i filmen. Överste Boris Kusenov, den avhoppande Sovjettjänstemannen, spelas av Per-Axel Arosenius och hans familj av Sonja Kolthoff och Tina Hedström. De första svenskarna i en Hitchcockfilm sedan Ingrid Bergman.

Filmfakta

Originaltitel: Topaz
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Frederick Stafford, Dany Robin, Karin Dor, Michel Subor, Michel Piccoli, Philippe Noiret
År: 1969
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 2 tim 5 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 11 år

More events