Calendar

Film: Tolvskillingsoperan

Musikalisk skildring av Londons undre värld där kärleken mellan Mackie Kniven och Polly leder till drabbningar som visar stadens lika mörka övre värld.

Bio Victor

January 18 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

I det viktorianska London gifter sig småskurken Mackie Kniven med Polly, dottern till stadens tiggarkung. Den missnöjda fadern försöker göra sig av med svärsonen genom att anmäla honom till polisen, men polisen är lika korrumperad som alla andra i en stad där livet domineras av kriminalitet, våld och girighet.

I flera års tid samarbetade Bertolt Brecht och Kurt Weill med filmens regissör G.W. Pabst för att filmatisera sin musikaliska pjäs och hoppades nå ut till ännu fler med skärpt kritik mot borgerligheten. Filmbolaget däremot ville göra en mer kommersiellt gångbar version av pjäsen och ändrade kraftigt i filmens manus. Bestörta av resultatet gjorde Brecht och Weill allt för att stoppa filmen, men misslyckades.

Trots Brecht och Weills motstånd blev filmen, under ledning av den mästerlige Pabst, något eget och unikt. Detta genom att behålla stumfilmens estetik i en tidig ljudfilm, låta musiken och sångerna få maximal effekt och låta kameran vara lika rörlig som den brukade vara åren innan ljudfilmens antåg.

När Berlin intogs av segrarmakterna vid andra världskrigets slut hamnade material från det dåvarande tyska filmarkivet (Reichfilmarchiv) i den sovjetiska sektorn. Många originalnegativ till tyska klassiker producerade före nazisternas maktövertagande fördes efter kriget till Moskva, varifrån de senare repatrierades till det östtyska filmarkivet Staatliches Filmarchiv der DDR.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: Die 3 Groschen-Oper
Regi: G.W. Pabst
Medverkande: Rudolf Forster, Carola Neher, Lotte Lenya
År: 1931
Land: Tyskland
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 50 min
Dialogspråk: Tyska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år