Calendar

Film: Sieranevada – en gravallvarlig komedi

Fyrtio dagar efter faderns död tillbringar neurologen Lary en lördag med släkten för att minnas den bortgångna, men dagen fortlöper inte som planerat och börjar kännas mer som en fängelsevistelse.

Bio Victor

May 14 2022 16.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Till 2000-talets mest spännande filmländer hör Rumänien, trots ett blygsamt omfång av årlig långfilmsproduktion. Av landets regissörer som under denna tid vunnit internationell uppmärksamhet är Cristi Puiu den främsta. Det stora genombrottet fick han med Herr Lazarescus död (2005), en gripande och humoristisk blandning av Bibeln och Beckett som prisades i Cannes 2005.

Sieranevada – en gravallvarlig komedi utspelar sig under en eftermiddag i en lägenhet i Bukarest, där en framstående neurolog samlat släkten för att äta middag till minne av den nyss bortgångna fadern. I princip hela filmen utspelas inne i lägenheten där maten aldrig tycks bli klar, och Puius genialitet bevisas av att filmen är visuellt innovativ och oavbrutet fångar åskådaren trots det begränsade spelutrymmet. Genom filmens rollfigurer blottläggs rumänsk nutidshistoria på 173 minuter med humor, ömsinthet och absurdism.

Fram till 2012 deponerade svenska distributörer kopior till Filminstitutets arkiv. Dessa deponerade svensktextade kopior har utgjort grunden för Cinematekets verksamhet alltsedan regelbundna visningar började ordnas i mitten av 1960-talet. När digitaliseringen av biograferna ägde rum 2012, och distribution av biograffilm skedde i digitala format, upphörde depositionen av utländsk film, eftersom distributörerna var förhindrade av producenter att leverera okrypterade filer. Att utländsk film i form av textade kopior inte längre deponerades äventyrade framtida cinematekverksamhet, ett dilemma som Filminstitutet delade med övriga världens offentligt finansierade filmarkiv.

Men sedan 2017 har villkorad leverans av material till arkivet utökats till att omfatta inte bara producenter som erhållit produktionsstöd från Filminstitutet, utan också bolag och organisationer som erhållit någon form av distributions- och visningsstöd. Detta har inneburit att deposition till arkivet av utländsk arthouse-film åter äger rum, vilket gör Sverige till ett föregångsland i den internationella arkivvärlden. DCP:n av Sieranevada deponerades till arkivet av filmens svenska distributör Folkets Bio 2019.

Filmfakta

Originaltitel: Sieranevada
Regi: Cristi Puiu
Medverkande: Mara Elena Andrei, Mirela Apostu, Eugenia Bosânceanu
År: 2016
Land: Rumänien, Frankrike, Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Makedonien
Format: DCP
Längd: 2 tim 53 min
Dialogspråk: Rumänska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 7 år

More events