Calendar

Film: S’en fout la mort

Film noir på Claire Denis vis i klaustrofobiskt drama där två vänner slår läger i en restaurangkällare i en Parisförort för att tjäna sig en hacka i den olagliga tuppfäktningens dunkla värld.

Bio Victor

January 20 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

”Jag är svart, och min vän är samma färg. Han är västindier, jag är från Benin.” Den inledande berättarrösten i S’en fout la mort levereras strax efter ett textcitat om alla människors kapabilitet, skrivet av den afroamerikanska kioskdeckarförfattaren Chester Himes (som på 1950-talet emigrerade till Frankrike).

Berättarrösten, cigarettröken, mörkret, skumraskaffärerna och de småtimmarsberusade blåsinstrumenten på ljudspåret slår an en hårdkokt stämning. Filmen är ”som en thriller, eller som en film som skulle kunna bli en thriller”, som filmkritikern Claude Sartirano träffsäkert uttryckt det. De två vännerna, svarta män i en Parisförorts mestadels vita undre värld, är inga detektiver i trenchcoat, men hemsökta av sitt förflutna och fångade i en fatalistisk spiral liknande de som brukar drabba noir-klassikernas antihjältar.

Om film noir tar tempen på efterkrigstidens skadade vita manlighet, gör S’en fout la mort något liknande med postkolonialismens svarta dito. Inhysta i källaren hos en vidrig restaurangägare som de är skyldiga pengar, och som gärna antyder att han haft en affär med den enas mamma, får de två vännerna i uppdrag att träna en tupp inför de blodiga olagligheter som äger rum i en lagerlokal i närheten.

Klaustrofobin smyger sig på i den mörka lagerlokalslabyrinten som saknar naturligt ljus. Fotografen Pascal Marti, som trots omständigheterna insisterade på att spela in på 35 mm, skapar ett lika våldsamt som detaljrikt bildflöde, vilket filmvetaren Martine Beugnet menar har en ”målerisk, goyaesk kvalitet”. Möjligen en smula överdrivet, men visst finns en likhet i hur Denis, Marti och Goya översätter historiska trauman till en verklighet som liknar ett dödsrike.

Vid flera tillfällen lyssnas det på Bob Marleys ”Buffalo Soldiers”. Raderna om att vara ”stolen from Africa, brought to America, fight on arrival, fighting for survival” tillför ytterligare en historisk dimension till huvudpersonernas instängda och utsatta situation.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: S’en fout la mort
Regi: Claire Denis
Medverkande: Isaach De Bankolé, Alex Descas, Solveig Dommartin
År: 1990
Land: Frankrike, Västtyskland
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 31 min
Dialogspråk: Franska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år