Calendar

Film: Rovdjur

Rått, rörigt och rapsodiskt när Kim Ki-young gör sin andra film baserad på en sann historia om en ynklig gift man som, i samråd med sin kontrollerande fru, börjar schemalägga tiden med sin instabila älskarinna.

Bio Victor

December 9 2021 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Ett kritiker- och publikfiasko som med tiden blivit en kultfavorit. Somliga betraktar Rovdjur som dödsstöten för Kim Ki-youngs karriär. Filmen är en nyinspelning av regissören egen Chungyo (mer känd som Insect Woman) från 1972. Första versionens impotenta familjefar, vars liv får krydda av en destruktiv kärleksaffär, blir här rena rama mansbebisen. Ja, i så gott som bokstavlig bemärkelse – utrustad med nappflaska och haklapp.

En rätt naturlig vidareutveckling av det intresse för psykologi som slog rot hos Kim på 1960-talet, då han enligt egen utsago blev besatt av Freuds texter och teorier. Psykoanalysens fader menade ju trots allt att barndomen var roten till människans utveckling.

Den manliga huvudpersonen i Rovdjur är en både inkompetent och impotent förläggare som lever ihop med en framgångsrik kvinnlig mäklare. Livet piffas upp med potenshöjande verkningar när han träffar en ung barvärdinna. En affär inleds och upptäcks, men får överraskande nog fortsätta – med vissa krav. Fruns kontrollbehov ger sig tillkänna när hon börjar schemalägga mannens tid med älskarinnan: mellan lunch och midnatt får de ses, mellan natt och morgon gäller ”vanligt” familjeliv. Snart inser samtliga inblandade att det varken går att förhandla med, eller schemalägga, mänskliga begär. Särskilt inte när barn kommer in i bilden.

Information om vaccinpass på Cinemateket:

Från 1:a december behöver du ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket. I enlighet med rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Ett giltigt vaccinationsbevis kräver att: 

– Du är fullvaccinerad

– Att det gått 14 dagar sen senaste vaccinationsdosen. 

Filmfakta

Originaltitel: Yukshik dongmul
Regi: Kim Ki-young
Medverkande: Kim Sung-kyum, Jeong Jae-soon, No Gyeong-sin
År: 1984
Land: Sydkorea
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 47 min
Dialogspråk: Koreanska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år