Calendar

Film: Resan till Kythera

Som i sina andra filmer lyckas Theo Angelopoulos med Resan till Kythera upplösa tiden och anspela på temat om vad det innebär att vara en modern grekisk konstnär som lever i inbördeskrigets skugga.

Bio Victor

January 19 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Regissören Alexandros kommer till filmstudion där en provspelning hålls. Rummet är fyllt av äldre män som alla upprepar frasen ”det är jag”. Även hans far Spyros, som återvänt till Grekland efter 32 år i Sovjetunionen, upprepar senare samma replik: ”Det är jag.”

Filmen går att koppla till aktuella händelser i den grekiska politiska samtiden i början på 1980-talet. En allmän amnesti hade gjort att tusentals grekiska kommunister i exil kunde återvända. Kriget slutade med kommuniststyrkornas förlust och omkring 130 000 flydde utomlands, mestadels till Sovjetunionen. Vissa förvisades efter att ha avtjänat fängelsestraff för brott mot staten.

Spyros upptäcker att han känner sig som en främling i hemlandet efter att ha varit borta i så många år. Tidssprickan har gjort att det Grekland han känt till försvunnit. Kapitalismen har gjort sitt. Under landsflykten har grekiska byar, som den han återvänder till, förändrats dramatiskt. Landsbygden töms när grekerna migrerar på jakt efter arbete och ett bättre liv, antingen utomlands eller till Aten.

Spyros ser att byborna är på väg att sälja sin mark till ett företag som har för avsikt att utveckla en semesterort. Han vägrar att underteckna och blockerar därmed affären. Genom att göra det väcker han gamla fiender och inbördeskrigsminnen. För Angelopoulos representerar Spyros landets icke-uppgjorda förflutna som inte kan försona sig med samtiden.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: Taxidi sta Kythira
Regi: Theo Angelopoulos
Medverkande: Manos Katrakis, Dora Volanaki, Julio Brogi
År: 1984
Land: Grekland
Format: 35 mm
Längd: 2 tim 19 min
Dialogspråk: Grekiska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 7 år