Calendar

Film: Regi Andrej Tarkovskij

Michal Leszczylowski fick en special-Guldbagge och kritikerhyllades för Regi Andrej Tarkovskij, en dokumentär som följer Tarkovskij under arbetet med hans sista film Offret, som Leszczylowski klippte.

Bio Victor

December 16 2021 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

”Joseph Conrad skrev att grunden för varje konstverk består i viljan att bryta ut ett stycke tid ur livets obarmhärtiga flöde och göra det tillgängligt för andra. Tiden jag tillbringade med Andrej Tarkovskij under arbetet med Offret kommer att blekna bort som allt annat gör i våra minnen. Jag vill inte att det ska hända. Kanske är jag rädd att gå vilse i minnets labyrint, eller kanske är det min tillgivenhet för honom som driver mig, jag vet inte. Andrej släppte in mig i sin värld. Den tid jag vistades bland hans idéer, tankar och känslor berikade mig. Jag var inte den ende. Många av oss som arbetade med filmen kände på samma sätt. Det var nödvändigt för mig att få dela med mig till er av den tid vi tillbringade tillsammans – en tid som nu hör till det förflutna …” (1) Så beskriver filmklipparen och regissören Michal Leszczylowski, som tillsammans med Tarkovskij klippte Offret, varför han valde att göra en film av de 50 timmars bakgrundsmaterial som fotografen Arne Carlsson och ljudteknikern Lasse Ulander spelade in under inspelningen på Gotland. Bakombilder varvas med intervjuer och passager ur Tarkovskijs texter, med Erland Josephson som berättare. (2) 

Dokumentären följer en pedantisk Tarkovskij, hans tappra team och en outtröttlig tolk när de inför en scen skitar ner Tunnelgatan i Stockholm och inför en annan bygger upp en hägg som strax därefter kasseras då den inte är vit och i blom. ”Ska jag behöva lära er som är från Sverige hur en hägg ser ut?!” Över alla filmens exteriörer spolas det mängder med vatten, och slutligen bränns det upp ett hus utan batteri i kameran. Ångesten är påtaglig, men likaså lättnaden som mynnar ut i kollektiv gråt och omfamningar när scenen bara några dagar senare (efter att huset återuppbyggts i rekordfart) tas om och blir perfekt. 

Regi Andrej Tarkovskij fick strålande recensioner, och lovordades för närheten till regissören, teamet och filminspelningsprocessen. Elisabeth Sörenson skrev till exempel i Svenska Dagbladet om ”en mycket märkvärdig film för den som är fascinerad av film, av filmens konstnärliga problem och av mötet med en av filmens stora, egensinniga visionärer”. 1989 tilldelades Leszczylowski även den nyinstiftade Guldbaggen för kreativa insatser i svensk film med motiveringen att Regi Andrej Tarkovskij ”fördjupar bilden av en av våra största filmskapare”.

Visningen inleds av Michal Leszczylowski.

Från och med den 1/12 2021 tillämpar Cinemateket kontroll av vaccinationsbevis.

Filmfakta

Originaltitel: Regi Andrej Tarkovskij
Regi: Michal Leszczylowski
Medverkande: Andrej Tarkovskij, Sven Nykvist, Larisa Tarkovskaja
År: 1988
Land: Sverige
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 38 min
Dialogspråk: Svenska, ryska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 7 år