Calendar

Film: Porträtt av Jason

Shirley Clarke klippte inte bort en enda ruta i filmen där hon och Carl Lee intervjuar den svarta homosexuella prostituerade Jason, som förgäves väntar på att få uppträda på nattklubb, desperat vill accepteras av den vita världen och som ljuger oavbrutet.

Bio Victor

January 23 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Porträtt av Jason börjar ur fokus. När bilden blir skarpare ser vi ansiktet hos en man som ser rakt in i kameran och presenterar sig: ”My name is Jason Holliday”. Han upprepar sig. Han heter Jason Holliday. Tystnad följer. Han tar till orda igen: ”My name is Aaron Payne”.

De 100 minuter som följer är ett närgånget porträtt av en man som det är svårt att få grepp om. En som ger de svar han tror är de rätta. Som hittar på. Ljuger. Till slut vet man inte vad som är sant eller falskt – vem Jason/Aaron egentligen är. Men Shirley Clarkes mästerdrag är att visa att det inte spelar någon roll. Vi lär känna någon som vill bli älskad, accepterad och som är villig att anta olika roller för olika situationer.

Under 1960-talet närmade sig filmarkivet och Cinemateket konst- och experimentsfilmsscenen, bland annat genom samarbeten med Moderna Museet. Många filmare kom på besök till Stockholm, däribland Shirley Clarke som 1968 deponerade den 35 mm-kopia av Porträtt av Jason som hon hade med sig. I början av 2010-talet restaurerade Milestone Film & Video – en amerikansk arthousedistributör – flera av Clarkes filmer, och när turen var kommen till Porträtt av Jason kontaktades Filminstitutets arkiv av Milestone.

Genom åren klippte Clarke om sin film vid ett flertal tillfällen, och det visade sig att filmarkivets kopia var ytterst värdefull, eftersom den framställts från filmens negativ innan regissören redigerade om filmen. Därmed kunde den användas som guide för att återskapa den ursprungliga versionen. Vid restaureringen samarbetade Milestone med Academy Film Archive i Los Angeles, dit arkivets kopia skickades, och den restaurerade versionen av filmen premiärvisades på filmfestivalen i Berlin 2013. Året därpå fick Filminstitutets arkiv en digital visningskopia av den restaurerade versionen som tack.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: Portrait of Jason
Regi: Shirley Clarke
Medverkande: Jason Holliday
År: 1967
Land: USA
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 45 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år