Calendar

Film: Pépé från Marseille

I ett av den poetiska realismens centralverk briljerar Jean Gabin som antihjälten Pépé, en fransk gangster som gömmer sig undan rättvisan i Algers kasbah men blir olyckligt förälskad i en kvinna från hemlandet.

Bio Victor

January 16 2022 16.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Ömsom hyllad som en av 1930-talets bästa filmer, ömsom kritiserad som kolonial fantasi – Pépé från Marseille lämnar ingen oberörd.

Jean Gabin briljerar som Pépé, en hetlevrad gängledare som lever loppan i en kasbah i Alger. Han beter sig som han vore fri som en fågel, ett med sin miljö, men i själva verket är han – som titeln avslöjar – från Marseille. Och det förflutna börjar flåsa honom i nacken när polisinspektör Slimane, på uppdrag av högsta polisledningen i Paris, anländer till Alger för att skipa rättvisa.

Pépé lever i exil i denna undre värld. I filmen nämner en polis att området, som är byggt för 10 000 människor, rymmer hela 40 000 från tre kontinenter. Med polisen hack i häl och en fördömd romans under utveckling växer sig Pépés kärlekströst allt större. Och med den även en längtan till Paris, till Frankrike – till hans riktiga hem.

Den hårdhänta skurken med ett hjärta av guld (eller åtminstone brons) är en antihjälte av ett slag som man såg mer av i senare noir-filmer. Pépé från Marseilles betraktas som ett centralverk inom den så kallade poetiska realismen, den franska 1930-talsrörelse som föregick noir med närbesläktat fokus på fatalism, outsiders och kriminalitet.

Om det realistiska här kan förledas till det oförskönade ämnet och att filmen spelades in på plats i Alger, finns desto mer poesi att hämta i regissören Julien Duviviers uttrycksfulla arbete med åkningar, slowmotion, dans och annan rörelse.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: Pépé le Moko
Regi: Julien Duvivier
Medverkande: Jean Gabin, Marcel Dalio, Mireille Balin
År: 1937
Land: Frankrike
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 33 min
Dialogspråk: Franska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år