Calendar

Film: Offret

En åldrande intellektuell i ett ensligt hus på Gotland hör mullret av den annalkande apokalypsen. Panikslagen ber han Gud skona världen från undergång och ta honom i stället. Andrej Tarkovskijs sista film.

Bio Victor

December 11 2021 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Alexander är en firad skådespelare som har dragit sig tillbaka till ett ensligt hus på Gotland med sin familj. Hans älskade son får på grund av en operation inte prata, men i stället pratar fadern desto mer och planterar ett dött träd på stranden som de ska vattna varje dag i väntan på ett mirakel. Hans närmsta vänner kommer på besök för att fira hans födelsedag, men festligheterna avbryts abrupt när de hör att ett kärnvapenkrig brutit ut. För att rädda mänskligheten från undergången får Alexander rådet att gå till sängs med Maria, en hemlighetsfull kvinna som sägs ha magiska krafter. Han beslutar sig för att offra sig själv, sitt anseende, sitt hem, sitt allt.

Inför inspelningen av Offret gav Andrej Tarkovskij följande introduktion:

Offret tar ställning till individens ansvar gentemot världshändelserna i sin helhet. Människorna är utleda på sitt beroende av diffusa system, samhällets pseudolagar och de abstrakta problem som synes kontrollera tillvaron. Det är därför som de – hellre än att göra något konkret – pratar hit och dit om händelserna utan förhoppning om att kunna påverka dem. Vår hjältes svar på frågan om skapande delaktighet i livet är att agera med förödande orimlighet ända från berättelsens början. Hans handling är en protest mot det eviga diskuterandet, den ställer individens ansvar gentemot livets tilldragelser framför det passiva accepterandet. Nutidsmänniskans mod kan endast mätas av hennes ansvar för de händelser som påverkar hela mänskligheten. Genom sin handling betalar vår hjälte för rätten att känna sig som en del av det moderna samhällets själ.” (1)

Tarkovskijs sista film, hans testamente, mottogs med vördnad av kritikerkåren. Alla var medvetna om att regissören var svårt sjuk och såg en anledning att även ge perspektiv på regissörens tidigare verk, vilka alla kan förnimmas i filmens tematik såväl som i specifika bilder. Där finns sepiatonerna, de svävande kropparna, ikonerna, vattnet, gyttjan och den spillda mjölken.

Information om vaccinpass på Cinemateket:

Från 1:a december behöver du ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket. I enlighet med rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Ett giltigt vaccinationsbevis kräver att: 

– Du är fullvaccinerad

– Att det gått 14 dagar sen senaste vaccinationsdosen. 

Filmfakta

Originaltitel: Offret
Regi: Andrej Tarkovskij
Medverkande: Erland Josephson, Susan Fleetwood, Sven Wollter, Allan Edwall
År: 1986
Land: Sverige, Storbritannien, Frankrike
Format: 35 mm
Längd: 2 tim 29 min
Dialogspråk: Svenska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 11 år