Calendar

Film: Mord

En ung skådespelerska hittas mördad. Domstolsfallet tycks vara klappat och klart fram till dess att stjärnskådespelaren och jurymedlemmen Sir John börjar gräva djupare i fallet…

Bio Victor

February 24 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Öppningssekvensen i Mord är Hitchcock av klassiskt märke. Kyrkklockan slår halv två på natten över en pittoresk engelsk gata, därpå ett desperat kvinnoskrik som skrämmer fram ett par fladdermöss ur sina gömslen. En suggestiv kameraåkning längs husfasaderna visar hur grannskapet drar upp sina rullgardiner och nyfiket tittar ut för att få en skymt av vad som pågår. Hundskall och knattret från en skrivmaskin. Kameran stannar vid ett medelålders par som med möda måste böja sina nackar under fönstret för att se ut. Inne i deras rum talar kvinnan gällt medan mannen mumlar tills han fått på sig löständerna och kan göra sig förstådd. De ser polisen komma – ett brott har begåtts. Själva mordscenen illustreras genom en slags tablå, där offret, den förmodade förövaren, poliserna och åskådarna står som fastfrusna. Allt ljud har plötsligt tystnat.

Många av regissörens signum finns här: de stämningsskapande effekterna, omsorgen om detaljer och användandet av suggestiva ljudeffekter. De franska nya vågen-ikonerna Éric Rohmer och Claude Chabrol har pekat på inledningens expressionistiska karaktär, enligt dem ett bevis på att Hitchcock influerats av den tyske regissören F.W. Murnau. Men inte minst är det i kollisionen mellan de vardagliga detaljerna och det oerhörda brottet som vi känner igen senare av regissörens titlar – som Skuggan av ett tvivel (1943) och Repet (1948), där våldet ligger dolt strax under civilisationens trygga fernissa.

Liksom Rampfeber (1950) är Mord en historia om dödligt våld, rivalitet och falskspel inom teatervärlden. Upplägget ger rika möjligheter till en lekfull drift med konstens alla skönandar, och Hitchcocks typiskt brittiska humor lyser igenom vid ett flertal tillfällen. Mord var en av regissörens första ljudfilmer och eftersom allt ljud behövde spelas in live under tagning, gömde regissören en trettiomannaorkester bakom en badrumsspegel i studion för att sir John skulle kunna lyssna på Wagners ”Tristan och Isolde” samtidigt som han rakar sig.

Filmfakta

Originaltitel: Murder!
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Herbert Marshall, Norah Baring, Edward Chapman, Phyllis Konstam
År: 1930
Land: Storbritannien
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 48 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events