Calendar

Film: Memento

Christopher Nolans hyllade genombrottsfilm, där en man utan korttidsminne försöker hitta sin frus mördare med hjälp av mer eller mindre pålitliga personer, anteckningar och fotografier.

Bio Victor

December 10 2021 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Leonard lider av en ovanlig åkomma. Han minns allt fram till en viss punkt i sitt liv, men alla upplevelser därefter, alla människor han mött, försvinner ur minnet efter ett par minuter. Metodiskt, eller desperat, kommunicerar han med sig själv via anteckningar, fotografier och tatueringar på sin kropp. De flesta handlar om den traumatiska vändpunkten: det överfall i hemmet då hans hustru våldtogs och mördades. Att hitta mördaren är numera hans enda drivkraft.

Memento försöker med klippningen efterlikna Leonards åkomma. Vi upplever händelseförloppet i bakvänd ordning: när en scen pågått i några minuter hoppar vi tillbaka i tiden till den scen som enligt den interna kronologin inträffade före den vi just sett. För att orientera (eller desorientera) oss återkommer mellan dessa scener (som är i färg) en längre scen (i korta stycken, och svartvitt) från ett annat tillfälle, där Leonard pratar i telefon. Precis som Leonard ”minns” vi inte vad som har hänt. Till skillnad från honom kan vi dock ackumulera (des-) informationen vi får. (1)

Memento är en tankenöt, som hyllades av kritiker, lockade storpublik och tände regissören Christopher Nolans stjärna i Hollywood. En thriller som gett upphov till många akademiska avhandlingar och diskussionstrådar på nätet, med teorier om vad som egentligen händer, och har hänt. Kärnan är: vem kan man lita på? Olika personers avsikter förtydligas och fördunklas med filmens gång, så även Leonards.

Information om vaccinpass på Cinemateket:

Från 1:a december behöver du ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket. I enlighet med rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Ett giltigt vaccinationsbevis kräver att: 

– Du är fullvaccinerad

– Att det gått 14 dagar sen senaste vaccinationsdosen. 

Filmfakta

Originaltitel: Memento
Regi: Christopher Nolan
Medverkande: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Stephen Tobolowsky
År: 2000
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 54 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år