Calendar

Film: Lyckliga vi…

En misslyckad turkisk filmregissör kommer till Sverige och lurar några landsmän att investera sina besparingar i ett filmprojekt.

Bio Victor

January 22 2022 16.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Tuncel Kurtiz skildring av turkiska migranters liv i Sverige, med Kurtiz själv som den storskojande regissören, kallades för både en ”udda, anspråkslös bagatell” och ”förfärligt dyster film”.

När Tuncel Kurtiz flyttade till Sverige i mitten av 1970-talet var han redan en välkänd skådespelare i Turkiet med en mängd film- och teaterroller under bältet, bland annat i Yilmaz Güneys Hoppet (1970) och Hjorden (1978). I Sverige spelade han till en början teater, varvat med filmroller i utlandet. Efter att ha träffat skådespelaren Nuri Sezer, som i Stockholm arbetade som grönsaksförsäljare, kom idén om att göra en film tillsammans. En film som på många sätt berörde deras egna erfarenheter av filmbranschen och av att komma till Sverige från Turkiet.

Lyckliga vi… handlar om en regissör (spelad av Kurtiz själv), utan framgångar i hemlandet, som återuppfinner sig själv i det nya landet. Framgångsrikt presenterar han sig själv som filmproducent med kontakter runt hela världen, och får godtrogna landsmän att plöja ner sina besparingar i ett filmprojekt som ska göra dem rika.

Lyckliga vi… blev den enda film som Tuncel Kurtiz regisserade. Filmen fick ett vänligt och positivt omdöme vid premiären, även om ingen kunde bortse från dess låga budget. Mårten Blomkvist kallade den ”en udda, anspråkslös bagatell” medan Hanserik Hjertén lyfte fram att ”under spralligheten är det här egentligen en förfärligt dyster film”.

Filmfakta

Originaltitel: Lyckliga vi…
Regi: Tuncel Kurtiz
Medverkande: Tuncel Kurtiz, Müjdat Gezen, Özcan Ösgür, Nuri Sezer, Hasan Gül, Håkan Alexandersson
År: 1980
Land: Sverige
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 23 min
Dialogspråk: Turkiska
Text: Svensk text