Calendar

Film: Knight of Cups

Abstrakt och experimentellt när Terrence Malick följer i Federico Fellinis fotspår och porträtterar en livskrisande manusförfattare som försöker hitta kärlek och mening i en själlös värld.

Bio Victor

December 8 2021 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Hollywood är en hypermodern hägring i Knight of Cups, där Terrence Malick hämtat inspiration från den nytestamentligt apokryfiska skriftsamlingen Tomasakterna och John Bunyans allegoriska 1600-talsroman Kristens resa (citerad under förtexterna). Med utgång i åtta tarotkort, där varje kort representerar en relation, försöker huvudpersonen i Knight of Cups – Christian Bales deprimerade manusförfattare tillika titelns ”riddare i bägare” – hitta meningen med livet.

Motivet med den livskrisande manliga konstnärssjälen, vars sökande efter djup i en ytlig värld går via mer eller mindre lösa kvinnoförbindelser, är inte nytt – vilket också påpekats av flera kritiker. Sällan till Malicks fördel, som i Kerstin Gezelius recension i Dagens Nyheter:

”Han har ibland skapat himmel och jord på nytt, så det är inte så konstigt att han har blivit hög på sig själv. Men om medelålders medelklassmäns existentiella sökande genom kärleken vet han mindre än en Frida-läsande elvaåring. Ingen utom Mastroianni och Fellini har lyckats med den här historien, men så är Det ljuva livet en svart komedi om en ömklig man. Bale och Malick, däremot, tar huvudkaraktären på narcissistiskt gravallvar.” (1)

Till skillnad från i Malicks övriga spelfilmer inleds Knight of Cups med en allvetande berättarröst av eventuell icke-diegetisk härkomst, tillhörande någon utanför filmens värld. Med de litterära inspirationskällorna och den manusförfattande huvudpersonen sätts ett slags metakant på verket. En berättelse om berättande, på sätt och vis, som ironiskt nog ska ha gjorts utan konventionellt manus.

Filmfakta

Originaltitel: Knight of Cups
Regi: Terrence Malick
Medverkande: Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman
År: 2015
Land: USA
Format: DCP
Längd: 1 tim 58 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 7 år