Calendar

Film: Kärlekens hus

En virvlande kärlekskarusell där en ciceron vägleder publiken genom tio amorösa möten i sekelskiftets Wien. Max Ophüls återvände till Europa förärades med hans första Oscarnominering.

Bio Victor

April 5 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

År 1900 i Wien tar en prostituerad emot en soldat under en bro, soldaten plockar upp en kammarjungfru som senare ger efter för sin arbetsgivares son. Den unga mannen inleder en affär med en gift äldre kvinna som grälar med sin man i sängen. Den äkta mannen super ner ett affärsbiträde som förälskar sig i en poet som är förälskad i en aktris. Aktrisen tar hem en greve som natten efter köper en kvinna under en bro. Allt introducerat, kommenterat och väglett av en allvetande ciceron.

När Max Ophüls återvände till Europa, lockad av en producent som ville göra film av Balzacs La Duchesse de Langeais (1834), var det tillfälligt. Men finansieringen föll samman, och väl hemma i sitt Frankrike valde han att stanna kvar för att arbeta med ett annat projekt som kändes som hemmaplan: en fransk film baserad på Arthur Schnitzels (vars Älskog från 1895 han tidigare filmatiserat som Din för evigt, 1933) provokativa pjäs Reigen (1900), om sexualmoralism och kärlekens lättvindighet i sekelskiftets Wien.

Kärlekens hus är dock en mer otrogen filmatisering än Din för evigtReigen hade vid utgivningen klassats som pornografi och uppfördes drygt tjugo år efter att den skrivits. Även om attityder i Europa hade förändrats valde Ophüls en ingång som fokuserade mer på kärleken som en tragikomisk och kaotisk karusell, snarare än en kritik mot samtidens sexualsyn (vilket inte hindrade delstaten New York från att totalförbjuda den för påstådd amoralism).

Trots att Kärlekens hus var Ophüls artonde långfilm symboliserar den för många starten på hans konstnärskap. Tillsammans med de två efterföljande filmerna, Kärlekens fröjder (1952) och Bröllopsgåvan (1953), bildar den grunden för Ophüls filmhistoriska arv – ett som alla hans föregående filmer, något orättvist, jämförs med.

Visst, sakerna man associerar med Ophüls – den ständigt rörliga kameran, den drömska nostalgin, den lekfulla kärleken – tar här över filmen i sin helhet, men det är också stilistiska val och teman som ständigt återkommit genom hans karriär.

Filmfakta

Originaltitel: La Ronde
Regi: Max Ophüls
Medverkande: Anton Walbrook, Simone Signoret, Serge Reggiani, Danielle Darrieux, Gérard Philipe
År: 1950
Land: Frankrike
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 30 min
Dialogspråk: Franska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events