Calendar

Film: Jag är inte sömnig

Litauisk immigrant kommer till Paris med skådespelardrömmar, men möts i stället av en ogästvänlig stad som hemsöks av mord på äldre kvinnor.

Bio Victor

January 22 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Verklighetsbaserad seriemördarfilm där mörkret härrör från filmens sinistra stadsporträtt.

Claire Denis flyttade runt en del i sin barndom, mellan länder vars gränser i vissa fall dragits på moraliskt tvivelaktiga grunder. Gränsöverskridandet tar sig även andra former, i synnerhet i Jag är inte sömnig, där outsiders av olika slag skildras i orolig tid med seriemördare som är på fri fot.

Det rör sig inte om någon pusseldeckare. Den skyldiga avslöjas tidigt, vilket gör att fokus hamnar på andra spänningar. Som den mellan familjemedlemmar av olika sexualitet, men också den mellan olika nationaliteter, i en stad som här presenteras som mångkulturell smältdegel.

Filmen handlar mer om att röja människors identiteter än att dölja och bygga mysterier kring dem. Här finns ”inget möjligt skiljande mellan masken och identiteten som förklädnaden döljer”, menar kulturvetaren Cynthia Marker. Genom att inte psykologisera filmens komplexa rollfigurer, blir de chockerande inslagen mer nyfiket utforskande än chocklystna.

Berättelsen är baserad på den verklige mördaren Thierry Paulin, en hivpositiv man av västindiskt påbrå som attackerade 21 äldre kvinnor i det 18:e distriktet. Området, mellan Montmartre och Sacré-Cœur, var tidigare en plats för parisisk dekadens.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: J’ai pas sommeil
Regi: Claire Denis
Medverkande: Katerina Golubeva, Alex Descas, Richard Courcet, Vincent Dupont
År: 1994
Land: Frankrike, Tyskland, Schweiz
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 52 min
Dialogspråk: Franska, ryska och engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år