Calendar

Film: Heremakono – Waiting for Happiness

Bländande bilder av vardagliga scener i Abderrahmane Sissakos ömsinta porträtt av människor i mauretansk transitstad. En stad fylld av små berättelser om människor på väg hem, på väg till Europa, och om de som väntar, ibland förgäves, på lyckan.

Bio victor

December 18 2021 17.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Hamnstaden Nouadhibou i norra Mauretanien är en transitstad för många som söker lyckan i Europa. Studenten Abdallah återvänder efter många år i Europa för att hälsa på sin mor. Klädd som en europé, och inte längre flytande i sitt modersmål, känner han inte längre igen sig i staden eller människorna. Maata i sin tur har funnit sin plats i Nouadhibou som elektriker och byggt ett liv där med en lärling som ska ta över hans arbete. Och Khatra har övergivits av sin man som åkte till Europa utan henne och tvingats till prostitution för att överleva. 

Dessa berättelser är kärnan i Heremakono – Waiting for Happiness, inspirerad av sudanesiska författaren Tayeb Salihs Utvandringens tid (1969). Berättelser berättade genom vardagliga scener och till synes obetydliga händelser. Abderrahmane Sissako ville visa värdigheten hos de som har väldigt lite och ibland drömmer stort, utan att skuldbelägga de som har mycket. 

Sissako, född i Mauretanien, flyttade i 20-årsåldern till Moskva för att studera filmregi och senare filmfoto vid det legendariska Allryska statliga kinematografiska institutet i Moskva (grundat av Sergej Eisenstein och Lev Kulesjov, med tidigare studenter som Andrej Tarkovskij och Elem Klimov). Där lärde han sig tala ryska, läsa poesi och hur det är att inte känna sig hemma. Med filmer som La vie sur terre (1998), Heremakono – Waiting for Happiness, Bamako (2006) och Timbuktu (2014) har han skildrat Mauretanien och Mali (hans fars födelseland) och deras förhållande till västvärlden och i synnerhet sitt nya hemland Frankrike. I dessa filmer har han också utvecklat ett säreget filmspråk, en strid ström av mondäna men visuellt hisnande ögonblick. Kanske som ett resultat av allt det han lärde sig i Moskva.

Från och med den 1/12 2021 tillämpar Cinemateket kontroll av vaccinationsbevis.

Filmfakta

Originaltitel: Heremakono
Regi: Abderrahmane Sissako
Medverkande: Khatra Ould Abder Kader, Mohamed Mahmoud Ould Mohamed, Nana Diakité
År: 2003
Land: Mauretanien, Frankrike
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 35 min
Dialogspråk: Franska/haussa
Text: Svensk text
Åldersgräns: Barntillåten