Calendar

Film: Han kom om natten

Älskad screwball-komedi signerad George Stevens där Cary Grant riskerar dödsstraff efter att ha anlagt en brand på ett spinneri.

Bio Victor

January 14 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Leopold Dilg anklagas för att ha anlagt en brand på ett spinneri och det yrkas på dödstraff av en uppeldad mobb. Innan rättegången rymmer Dilg och bryter sig in hos en skollärarinna som han känt sedan barnsben. Hon går med på att gömma honom, men saker och ting ställs på sin ända när ett juridiskt geni som ska hyra huset anländer en dag för tidigt. Att gömma sig tyst som en mus på vinden är lättare sagt än gjort för den ständigt hungriga Dilg som utger sig för att vara trädgårdsmästare medan hans väninna tvingar sig på som gästens sekreterare och husa.

Han kom om natten var Cary Grants tredje film för George Stevens, efter Gunga Din – Lansiärernas hjälte (1939) och Första gången jag såg dej… (1941). Då den senare var en stor framgång beslöt Columbia Pictures-chefen Harry Cohn att låta Stevens göra en ny film med Grant och Irene Dunne. När Dunne i sista minuten hoppade av, ersattes hon med Jean Arthur som tidigare spelat mot Grant i Endast änglar ha vingar (1939).

Handlingen i Han kom om natten är sekundär. Utförandet med det briljanta skådespeleriet och den komiska tajmingen är viktigast, och såväl Grant som Arthur räknas till de absolut främsta inom den screwball-genre dit filmen – trots vissa melodramatiska drag – ändå räknas med sina många förvecklingar.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: The Talk of the Town
Regi: George Stevens
Medverkande: Cary Grant, Jean Arthur, Ronald Colman, Edgar Buchanan, Rex Ingram
År: 1942
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 59 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år