Calendar

Film: Erotikon

Nyskapande berättande och självreflexivitet i sofistikerad komedi där lyxhustru spelad av bedrar en insektsforskande professor.

January 13 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Mauritz Stiller räknas till en av den svenska guldålderns främsta pionjärer, och ville här med färre textskyltar än någon tidigare i Sverige göra en film som var mer än ”stora närbilder på sköna ansikten”.

Regissören Mauritz Stiller hade redan tidigare visat sig behärska sofistikerade salongskomedier i filmer som Kärlek och journalistik (1916) och Thomas Graals bästa film (1917). I Erotikon – där en entomolog studerar skalbaggars parningsliv samtidigt som hans uttråkade hustru flirtar med hans bästa vänner – nådde Stiller nya ironiska höjder med dess skildring av otrohet, missförstånd och äkta känslor i den stockholmska societeten.

Filmvetaren Jan Holmberg har noterat att Erotikon i mångt och mycket är en film om seende. I filmen förekommer mikroskop, förstoringsglas, kikare med mera, och filmmediet i sig visar sig kunna såväl skildra de minsta detaljer hos ett föremål som ge vida panoramaöversikter tagna från flygplan. Som Holmberg konstaterat är det ingen slump att filmens titel rimmar på optiska instrument såsom skioptikon och panoptikon.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: Erotikon
Regi: 
Mauritz Stiller
Medverkande: Tora Teje, Lars Hanson, Anders de Wahl
År: 1920
Land: Sverige
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 37 min
Dialogspråk: Stumfilm
Text: Svenska mellantexter
Åldersgräns: Tillåten från 15 år