Calendar

Film: En eftermiddag om hösten

Yasujiro Ozus sista och mest formfulländade film, om en änkling som gifter bort sin enda dotter och därmed själv blir ensam, skildrar poetiskt alltings slut.

Bio Victor

April 1 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

En änkling som bor med sin enda dotter vill gifta bort henne så att hon kan gå vidare i livet i stället för att ta hand om honom. Den ovilliga dottern vill stanna kvar hemma, men änklingen lyckas till slut få till ett bröllop med hjälp av sina gamla dryckesvänner. Efter bröllopet blir han ensam och tillbringar allt mer tid med att dricka, minnas det förflutna och tillsammans med sina vänner känna sig akterseglad av tidens gång.

Yasujiro Ozus sista och kanske vackraste film är en skildring av den sorg som är ett oundvikligt resultat av förändring, av rädslan inför att allt inte är som det brukade vara och kanske därför inte heller borde vara.

I mångt och mycket påminner En eftermiddag om hösten om Ozus andra filmer. Som så ofta är det en vardag som skildras, en enkel film utan dramaturgiska mysterier som kräver tolkning, men som vanligt fylld av så mycket värme, medmänsklighet och skönhet att åskådaren resignerar inför det enkla. Starkt påverkad av sin mors död (hon dog under inspelningen) är dock En eftermiddag om hösten sorgligare än hans tidigare filmer och ett värdigt slut på en karriär som sträckte sig över flera decennier.

Under några år vid millennieskiftet hade Filminstitutet resurser att förvärva nya 35 mm-kopior av klassiker till filmarkivets samlingar. Flera nyframtagna 35 mm-kopior köptes in från andra filmarkiv anslutna till FIAF (den internationella filmarkivfederationen), men också från producenter och rättighetsinnehavare.

Bland de filmer som förvärvades under dessa år fanns ett antal japanska klassiker, som köptes in direkt från produktionsbolagen Toho och Shochiku. Detta möjliggjordes av ett samarbete med den svenska distributören Willmar Andersson AB, som köpte visningsrättigheter till filmerna från bolagen och beställde kopior som svensktextades och därefter omedelbart deponerades till Filminstitutets filmarkiv. Kopian av En eftermiddag om hösten förvärvades 2005.

Filmfakta

Originaltitel: Sanma no aji
Regi: Yasujiro Ozu
Medverkande: Chishu Ryu, Shima Iwashita, Keiji Sada, Mariko Okada
År: 1962
Land: Japan
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 53 min
Dialogspråk: Japanska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events