Calendar

Film: Efter livet

Nyligen avlidna anländer till ett slags himlens väntrum i lugn kontorsmiljö, där de får hjälp att välja och iscensätta sina käraste minnen.

Bio Victor

December 11 2021 17.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Hjärtevärmande metalek med minnets natur där Hirokazu Kore-eda med dokumentära och fiktiva medel skapar ett mystiskt mittemellan. Minnen, död, frånvaro. Så summeras Hirokazu Kore-edas tematik i en intervju där regissören även ställs inför ryktena om en amerikansk nyinspelning av sitt genombrottsverk Efter livet. ”När jag först kontaktades om en nyinspelning var deras idé att göra en komedi med Hollwood-skådespelare. Jag tänkte att det skulle bli en helt annan berättelse, och i själva verket väldigt intressant.”

Någon sådan har det (ännu) inte blivit. Det kan tänkas svårt att föreställa sig Kore-edas film, om ett slags väntrum där personer får välja vilket minne de ska få återuppleva i all evighet, som en komedi. Fast själv menar den ateistiska regissören – en beundrare av Ernst Lubitschs Himlen kan (1943) – att han jämfört med många andra japanska filmare tagit sig an döden på ett lättsamt sätt.

Mellan spelfilmsdebuten Illusioner och Efter livet återvände Kore-eda till sina dokumentärrötter med tv-produktionen Without Memory (1996), ett porträtt av en man som efter en vitaminbristorsakad hjärnskada går miste om sitt korttidsminne. Förutom den ämnesmässiga likheten är Efter livet den av Kore-edas filmer som tydligast blandar fiktion och dokumentär – med intervjuscener inspelade på 16 mm-film och övriga scener på 35 mm.

I kontrasten mellan det svävande och det konkreta, det drömlika och det vardagliga, sker en bearbetning av minnets natur. När Kore-eda i researchsyfte intervjuade drygt 500 personer om vilka minnen de skulle ta med sig till himlen gjordes det för att, enligt filmskribenten Tony Rayns, ”bättre förstå processen av att minnas: tendenserna att fiktionalisera, överdriva och undvika”.

Information om vaccinpass på Cinemateket:

Från 1:a december behöver du ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket. I enlighet med rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Ett giltigt vaccinationsbevis kräver att: 

– Du är fullvaccinerad

– Att det gått 14 dagar sen senaste vaccinationsdosen. 

Filmfakta

Originaltitel: Wandafuru raifu
Regi: Hirokazu Kore-eda
Medverkande: Arata, Erika Oda, Susumu Terajima
År: 1998
Land: Japan
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 58 min
Dialogspråk: Japanska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Barntillåten