Calendar

Film: Den svenska filmcensuren

I Svenska Filminstitutets filmarkiv finns tusentals korta klipp – bitar som Statens biografbyrå censurerade ur filmer som skulle visas på biograf i Sverige. Sekvenser som ansågs förråande och skadliga för publiken. Att de bevarats i filmarkivet innebär att de senare kunnat fogas in i filmerna igen, men också att det i vissa fall är de enda bilderna som bevarats ur filmerna.

Bio Victor

April 23 2022 18.30

Organised by Cinemateket

Tickets

Under perioden 1911–2011 var svenska biografdistributörer tvungna att lämna in kopior på filmer till Statens biografbyrå för att få dem klassificerade. Biografbyrån kunde också besluta att vissa scener måste klippas bort innan filmerna kunde visas. I vissa fall, framför allt från stumfilmsperioden, är censurklippen i dag det enda som finns kvar av filmerna. Scenerna som inte fick visas då är de enda som kan visas i dag.

Frank Borzage regisserade några av den sena stumfilmens höjdpunkter: I sjunde himlen (1927) och Gatans ängel (1928). En tredje film han gjorde vid denna tid var Hennes frestelse (1928). Det svenska censurklippet är det enda material i världen som överlevt på 35 mm. Censurklippen förelåg ursprungligen på nitratfilmsbas, och omkopierades av Filmhistoriska samlingarna i slutet av 1950-talet.

Originalnegativet till Cagliostro (1928) finns bevarat på Cinémathèque française i Paris. Dock är negativet inkomplett, klippt och redigerat inför framtagandet av kopior på hemmabioformatet 9,5 mm, och saknar de scener som finns bevarade i det svenska censurklippet. Nitratkopian av censurklippen omkopierades år 2010.

Censurklippet till En invasion i USA (1915) består av filmens sista akt i sin helhet, och är det enda material till filmen som överhuvudtaget finns bevarat. Filmen, gjord under brinnande världskrig, handlar om en tysk invasion i USA, och filmens antityska hållning var för mycket för det neutrala Sverige som vid denna tid fortfarande var tyskvänligt.

Det sägs att Asta Nielsens eggande dans i filmen Avgrunden (1910) var en av anledningarna till att den svenska filmcensuren inrättades 1911. Filmen finns bevarad i sin helhet hos DFI i Köpenhamn, men den ursprungliga nitratkopian hade grava smältskador som är genomgående i hela filmen. Så även i DFI:s senaste restaurering, med undantag för scenen där Asta Nielsen utför den så kallade gauchodansen – vilken i huvudsak kommer från de svenska censurklippen och är av överlägsen bildkvalitet.

Jon Wengström, Senior Curator vid Svenska Filminstitutets filmarkiv inleder visningen. Edward von Past ackompanerar på piano.

Filmfakta

Originaltitel: Den svenska filmcensuren
Regi: Frank Borzage, Richard Oswald, Urban Gad m.fl.
Medverkande: Asta Nielsen m.fl.
År: 1910-1928
Land: USA, Frankrike, Danmark m.fl.
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 4 min
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events