Calendar

Film: De 39 stegen

Den mustaschprydda kanadensaren Richard Hannay som utpekas felaktigt som mördare under Londonvisit. Hitchcocks klassiska matinéäventyr parar filmisk lekfullhet med utsiktslös mellankrigsstämning.

Bio Victor

January 22 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

John Buchans litterära förlaga med samma namn betraktas ofta som en urkund för man-på-flykt-genren, ett motiv som kom att bli något av ett signum för Hitchcock. Under översyn av författaren tog sig Hitchcock stora friheter med narrativet, däribland att förlägga det till en samtida kontext. Handlingens mysterium är av uppenbar MacGuffin-karaktär med en godtycklig katalysator som utlöser händelsekedjorna som drabbar filmens antihjälte.

Hanney förblir, trots patriotiska incitament kring hot mot rikets säkerhet, mest intresserad av att rädda sitt eget skinn. Kanske är det utlänningens utifrånperspektiv (en av Hitchcocks ändringar) som möjliggör hans ironiska jämnmod och skärskådande samhällssyn. Det brittiska imperiet målas upp som ett fallfärdigt luftslott av skenheliga vanföreställningar. De skeva gränderna befolkas av ännu sjavigare invånare, en desillusionerad massa redo att backa upp vilken strömning som helst. Rättsväsendet är till synes lika inkört i gamla banor.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: The 39 Steps
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Robert Donat, Madeleine Carroll, Godfrey Tearle, Peggy Ashcroft
År: 1935
Land: Storbritannien
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 26 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år