Calendar

Film: Chocolat

Med inspiration från sin uppväxt ser Claire Denis tillbaka på 1950-talets franskkoloniserade Kamerun. Uppbyggd kring en återblick skildras maktförhållandena mellan flickan France, hennes föräldrar och deras åtrådda tjänare, spelad av Isaach De Bankolé i en av sina första stora filmroller.

Bio Victor

January 16 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

I barndomens hjulspår färdas unga fransyskan France genom ett postkolonialt Afrika, vilket utlöser en kedja av återblickar från uppväxten på kamerunska landsbygden. När hennes pappa, en kolonialtjänsteman, ger sig av på en tiodagarsresa lämnas lilla France med sin mamma, familjens kock samt tjänaren Protée – åtrådd av såväl mor som dotter.

Claire Denis växte själv upp i olika delar av Afrika, vilket fått många att betrakta Chocolat som en film med självbiografiska stråk. Den skildrar en ”kolonial verklighet återskapad från minnet”, menar filmvetaren Martine Beugnet, där Frankrikes förflutna beskådas mer upprört än nostalgiskt.

Titeln är tagen från det franska 50-talsslanget ”être chocolat”, att bli lurad, vilket i sin tur kommer från ”choc” – chocken av att knockas under en boxningsmatch. Man kan tänka sig att den mångtydiga titeln syftar på de svarta som blev blåsta av fransk kolonialism.

Chocolat gjordes med stöd från bland andra Wim Wenders, som Denis tidigare arbetat för som regiassistent. Hus i kolonial stil byggdes upp från grunden, med hjälp av de äldsta lokalinvånarnas minnen och berättelser. Trots att Chocolat är ”un film de Blanche” – en vit persons film – var samarbetet med lokalinvånarna den långfilmsdebuterande Denis sätt att inkludera ”svarta människors blick på min vita kvinnliga blick”, som hon formulerat det i en intervju i Le Figaro.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: Chocolat
Regi: Claire Denis
Medverkande: Isaach De Bankolé, Giulia Boschi, François Cluzet, Cécile Ducasse
År: 1988
Land: Frankrike, Kamerun, Västtyskland
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 45 min
Dialogspråk: Franska, engelska och hausa
Text: svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 7 år