Calendar

Film: Bhaji on the Beach

I denna ensemblekomedi och roadmovie från 1993 visar Gurinder Chadha kvinnliga erfarenheter av exil under en dagsutflykt till stranden. Filmen från 1993 var Gurinder Chadhas debut som filmskapare.

Bio Victor

March 9 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Den unga Simi, som arbetar på ett kvinnocenter i Birmingham, har anordnat en dagsutflykt till stranden. ”Let’s have a female fun day!”, säger hon till den brokiga grupp tjejer och kvinnor som alla svävar i egna personliga limbon mellan det brittiska och det sydasiatiska. Med på bussen finns Asha, som begripliggör den gråa vardagen genom att dagdrömma som vore livet en Bollywood-film, Hashida som blivit gravid med sin svarta pojkvän precis innan hon ska börja studera medicin, tonårssystrarna Ladhu och Madhu som förlöjligar vuxenvärldens hittepå-regler, den ensamstående mamman Ginder som vill lämna ett kärlekslöst äktenskap och den konservative Pushpa som förfäras över den yngre generationens avkall på det kulturella arvet.

Ett återkommande tema för filmer med kvinnliga perspektiv på exil är fokuset på kollektiva rum som en yta för förhandlingar kring assimilering och integration. I dessa filmiska rum, som ofta präglas av interkulturella möten, iscensättas hur genus präglar exilerfarenheterna.

I linje med filmer som Flores de otro mundo (1999), Inch’Allah dimanche (2001) och Extranjeras (2005) studsar Bhaji on the Beach mellan att fokusera på det kollektiva och det individuella. Chadha var i sin debutfilm inte rädd för att iscensätta exilens skamfyllda sidor. Med en vemodig och tragikomisk ton undersöks konflikter och möten mellan tre generationer kvinnor och tjejer som alla förhåller sig olika till det sydasiatiska arvet. Hashidas oplanerade graviditet med den svarta pojkvännen synliggör rasismen inom gruppen hos den äldre generationen och Ginders våldsamma äktenskap driver frågan om kvinnlig solidaritet till sin spets.

Bhaji on the Beach är en klassisk roadmovie där rollfigurernas fysiska rörelser från hemorten till turistdestinationen och tillbaka synliggör exiltillvaron som ett tillstånd i nuet snarare än en längtan till svunna tider eller platser.

Filmfakta

Originaltitel: Bhaji on the Beach
Regi: Gurinder Chadha
Medverkande: Kim Vithana, Sarita Kahjuria, Lalita Ahmed, Zohra Sehgal, Nisha Nayar, Renu Kochar, Souad Faress
År: 1993
Land: Storbritannien
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 41 min
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events