Calendar

Film: Batang West Side

En filippinsk polis i Jersey City, New Jersey, utreder mordet på en ung filippinsk man, vars liv i USA skildras genom förhör och återblickar.

Bio Victor

January 15 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Lav Diaz första slow cinema-epos är en melankolisk studie av livet i exil, ett osminkat porträtt av USA och en smärtsam metaforisk skildring av Filippinerna.Hanzel, en ung filippinsk man, skjuts till döds i ett snålkallt, snöigt Jersey City, New Jersey. Juan, en annan filippinier i exil, leder utredningen.

Lav Diaz är en av den filippinska filmens främsta företrädare under 2000-talet. Med en film om året och ett säreget, långsamt berättande – hans filmer brukar lyftas fram som exempel på slow cinema – har han öppnat filmvärldens ögon för den filippinska verkligheten. De flesta av hans filmer är svartvita och mellan tre och en halv och nio timmar långa, som Guldlejonvinnaren Ang babaeng humayo (2016). Batang West Side var hans första riktigt långa film och den första som uppmärksammades internationellt – men den är i färg och följer på många sätt ett traditionellt polisfilmsnarrativ. Det är också Diaz enda film som utspelar sig utanför Filippinerna – och häri ligger filmens nerv, snarare än i frågan om vem som sköt Hanzel.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: Batang West Side
Regi: Lav Diaz
Medverkande: Joel Torre, Yul Servo, Gloria Diaz, Arthur Acuña, Priscilla Almeda, Raul Arellano
År: 2001
Land: Filippinerna, USA
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 5 tim 15 min
Dialogspråk: Tagalog och engelska
Text: Engelsk text, utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år