Calendar

Film: Andarnas natt

Alastair Sims briljerar som snåljåpen Ebenezer Scrooge, i vad många anser är den bästa filmatiseringen av Charles Dickens En julsaga, med spår av såväl skräckfilm som William Shakespeare.

Bio Victor

December 19 2021 17.30

Organised by Cinemateket

Tickets

Ebenezer Scrooge, en bitter och otrevlig snåljåp, som inget bryr sig om förutom pengar, hemsöks på julaftonsnatten av sin forna kollega Marley, som efter sin död blivit en ande utan ro. Marley varnar honom: om han inte ändrar sitt gnidna beteende kommer Scrooge också att bli en osalig själ. Natten till juldagen får Scrooge besök av tre andar – Gångna julars ande, Nuvarande julens ande och Kommande julars ande – som genom att visa honom vad som har varit, vad som är, och vad som komma skall ger honom en sista chans till förändring. Ledd genom sina minnen tvingas Scrooge se allt det som en gång var honom mer värt än pengar. Det är minnena av glädje, sorg och smärta som slutligen får honom att förändras. 

Charles Dickens En julsaga publicerades för första gången 19 december 1843. Redan året därpå gavs den ut i Sverige, i översättning av Gustaf Thomée. Också tidigt i filmens historia adapterades Dickens berättelse – det äldsta bevarade filmfragmentet Scrooge, or, Marley’s Ghost är från 1901. I den tre och en halv minuter långa filmen återberättas sagan i häpnadsväckande tempo och Scrooges minnen, gestaltade genom dubbelprojektioner, materialiseras ur en tung gardin i hans rum. 

Därefter har mängder av filmatiseringar och tv-serier följt. Bland de mest kända är 1938 års A Christmas Carol av Edwin L. Marin och på senare år Robert Zemeckis motion capture-animerade En julsaga (2009) med Jim Carrey i huvudrollen. Så sent som förra året kom en ny filmatisering i regi av Jacqui Morris. Sagan har också gjorts i många traditionellt animerade tappningar med till exempel familjen Flinta, Snurre Sprätt, Mister Magoo, Musse Pigg och The Simpsons – och föranlett pastischer och parodier som Scrooged – spökenas hämnd (1988) och Svarte Orms julsaga (1988). 

Bäst av alla film- och tv-versioner anses dock Andarnas natt från 1951 vara, mycket tack vare Alastair Sims i rollen som Ebenezer Scrooge. Journalisten Colin Fleming, som nyligen gav ut en bok om filmen, menar att nyckeln till dess framgång ligger i att Sims porträtterar Scrooge som en person ”som inte är så mycket annorlunda än en rad personer vi stöter på hela tiden – kanske till och med inte så annorlunda än hur vi själva är”. Fleming visar hur filmen kombinerar olika stilar och visuella element som realism, film noir och tysk expressionism, vilket resulterar i en ”effektiv skräckfilm”. I en tv-intervju har han rentav sagt att det brittiska produktionsteamet var ”smarta nog att skriva filmen, spela in filmen, agera i filmen och musiklägga filmen på ett sätt som Shakespeare skulle ha gjort”. Läs mer: Colin Fleming, Scrooge (2021).

Från och med den 1/12 2021 tillämpar Cinemateket kontroll av vaccinationsbevis.

Filmfakta

Originaltitel: Scrooge
Regi: Brian Desmond Hurst
Medverkande: Alastair Sim, Jack Warner, Kathleen Harrison, Michael Hordern
År: 1951
Land: Storbritannien
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 26 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år