Calendar

Film: 35 rhums

En far och en dotter – han en pendeltågsförare nära pension, hon en nybliven student – står inför en oundviklig separation. Stillsamt rörande porträtt av en exiltillvaro i Paris där konflikterna bubblar under den välordnade ytan.

Bio Victor

January 11 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Pendeltågföraren Lionel är en änkling som bor ihop med sin vuxna dotter Josephine, en ekonomistudent som gärna dryftar världens orättvisor. I universitetsmiljön görs explicita referenser till filmens tankegods – framför allt Frantz Fanon, den revolutionära psykoanalytikern som beskrivit den perverterade psykologi som uppstod av kolonialsystemet i Afrika.

Lionels pension närmar sig, Josephines nästa livsfas knackar på dörren. Det visar sig finnas flera män som vill dela sin framtid med henne. Samtidigt ägnar Lionel delar av sin fritid åt dryckesglada arbetskamrater, som samlar ork för en gammal tradition: att svepa 35 shots med rom. Senare antyds att det kanske inte är så mycket en tradition, från fjärran land, som en legend som Lionel själv hittat på. Ett sätt att skapa ett mer kultiverat sammanhang i den lösa sammansättning av vilsna själar som han tillhör i ett mångkulturellt Paris.

Efter visningen samtalar Sebastian Lindvall, curator på Cinemateket, med Mekonnen Tesfahuney, professor i kulturgeografi vid Karlstads universitet, och Hynek Pallas, kritiker, författare och doktor i filmvetenskap.

Du behöver ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket.

Filmfakta

Originaltitel: 35 rhums
Regi: Claire Denis
Medverkande: Alex Descas, Mati Diop, Nicole Dogué, Grégoire Colin
År: 2008
Land: Frankrike, Tyskland
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 40 min
Dialogspråk: Franska och tyska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år