Calendar

Film: Drömspel

Delar av Sveriges och Norges skådespelarelit medverkar i Unni Straumes drömska filmatisering av Ett drömspel som är lika Bergmansk som Strindbergsk.

Bio Mauritz

December 6 2021 18.00

Organised by Cinaemateket

Tickets

Agnes, dotter till guden Indra, nedstiger till jorden för att förstå människornas ständiga missnöje och klagomål – trots att de omgivna av så mycket skönhet. Som förfilm visas Straumes Urspårning.

Under 1980-talet gjorde Unni Straume en lång rad kort- och dokumentärfilmer, men det var först med sina spelfilmer på 1990-talet som hon uppmärksammades internationellt. Både Urspårning och Drömspel premiärvisades vid filmfestivalen i Cannes och reste världen runt.

Drömspel, som är en filmatisering av August Strindbergs pjäs Ett drömspel från 1902 (eller en omtolkning, som själva titeln antyder), handlar om Agnes, dotter till guden Indra, som stiger ner till jorden för att få större förståelse för människans villkor. Mycket har strukits i pjäsen och en del tillkommit, bland annat en dualitet som med tanke på valet av skådespelarna (Bibi Andersson och Liv Ullmann) för tankarna till Ingmar Bergmans Persona (1966). Men Drömspel är också Unni Straumes, filmiska variation av pjäsen, där hon med kamerans hjälp lyfter det drömska genom suggestivt och bländade vackert foto.

Urspårning, som visas som förfilm, sätter sig en kvinna i Paris tunnelbana vid en sovande man, somnar själv, drömmer, vaknar och bär med sig detta korta flyktiga möte när hon stiger ut ur vagnen för att förverkliga drömmen.

Information om vaccinpass på Cinemateket:

Från 1:a december behöver du ett vaccinationsbevis samt giltig legitimation för att besöka Cinemateket. I enlighet med rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Ett giltigt vaccinationsbevis kräver att: 

– Du är fullvaccinerad

– Att det gått 14 dagar sen senaste vaccinationsdosen. 

Filmfakta

Originaltitel: Drømspel
Regi: Unni Straume
Medverkande: Ingvild Holm, Bjørn Wilberg Andersen, Bjørn Sundquist, Liv Ullmann, Bibi Andersson, Erland Josephson
År: 1994
Land: Norge, Sverige
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 30 min
Dialogspråk: Svenska/norska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 11 år