AMA with Tobias Barenthin Lindblad (swe)

april 9th 2020

Hej Tobias och välkommen till A house AMA!
Du är den första gästen som kommer utifrån, dvs inte en medlem. Så kul! Hur är läget?

Allt väl. Tack. Hur är det hos er?

En kanske omöjlig fråga att svara på, VEM tycker du har företräde i det allmänna rummet? Nu syftar jag på att få uttrycka sig inom alla genrer inom bildligt uttryck. (allt från graffiti till reklam)

Det finns flera svar på din fråga. Ett är juridiskt. Enligt tolkning av rådande lagar går äganderätt före yttrandefrihet. På 70-talet var det delvis tvärtom. Ett annat svar är demokratiskt eller kanske politiskt, där en del hävdar att allemansrätten också ska gällas på offentlig plats, dvs gator, parker och torg.

Hur mår förlagsbranschen skulle du säga?

Menar du i Influensatider just nu, eller mer generellt?

– Ja det var väldigt otydligt, i detta vacuum vi befinner hos i just nu? Man kan både tänka sig att det går bra eftersom folk borde vilja fördjupa sig men samtidigt är människor försiktiga med sin privatekonomi.
– Ja, näthandeln sägs öka. Personligen är jag väldigt mycket för fysiska bokhandlar, eftersom du där kan få tips på eller själv hitta böcker du inte kände till fanns. Men en avgörande fråga för förlagsbranschen, och för författarna, tror jag är frågan om fasta bokpriser, som flera av våra grannländer har.
– Ja så att inte nätbokhandlarna med billigt lager gynnas och att den kompetens som finns i bokhandlarna bibehålls. Verkligen! Jag ska gå till söderbokhandeln i helgen, några tips på titlar inom stadsplanering?
– Med fasta bokpriser skulle även väldigt små och udda bokhandlar existera. Vilket skulle berika floran av tankar och mötesplatser i alla städer.
stadsplanering titlar: Jag gillar Rebecca Solnit skarpt. Läs Wanderlust och Gå vilse. Sen är det ju vissa klassiker som aldrig är fel att läsa: Jane Jacobs Den amerikanska storstadens liv och förfall t ex. En mer udda titel som jag tycker är väldigt intressant är Geoff Manaugh: A burglar’s guide to the city

Ponera att nolltolerans inte fanns mot graffiti. Hur tycker du man ska balansera/avväga mellan att behålla viss graffiti i det offentliga rummet (som riskerar att bli en gentrifiering faktor) och ta bort?

Frågan är väl om graffitin ska lastas för gentrifiering, eller om det borde vara en fråga vi ska kräva politiska åtgärder för att stävja? I övrigt så är det där en annan hundrapoängsfrågan: vad är bra graffiti, och vem bestämmer det? Generellt är det du skriver eller ritar på annans egendom utan tillstånd åverkan eller skadegörelse. Men så kommer Banksy och skapar ett ekonomiskt värde av skadegörelsen. Eller akay och Klisterpeters stuga Traffic Island som ryktet säger att ansvarig myndighet lät stå kvar, trots att det var ett svartbygge, för att det var ”snyggt”. Totalt rättsosäkert läge alltså. Kanske ett slags ”fulhetsråd” för såna frågor?

3 snabba

– Ditt bästa karantäntips?

Skriv dagbok! För hand. Tio minter om dan. Ju mer personligt desto bättre. Bra att ha för att läsa nästa pandemi.

Litteratur som känns extra aktuellt i dagsläget?

Nina Björk: Drömmen om det röda. Otroligt pedagogiskt om kapitalism. En Under det rosa täcket för 20-talet?

Vem/vad skulle ditt #supportyourlocal vara?

Amnesty.se, gå in på agera och skriv på för att skydda hemlösas rättigheter i pandemitider

What is AMA?

AMA is our way of connecting creative changemakers in A house Community to get a diversity of perspectives on whatever questions you might have (ASK ME ANYTHING!) The idea arose out of the need for inspiration facing our joint challenges and the drive to create a better tomorrow in the current situation.

How does it work?

AMA is a chat conversation made live in writing on our slack channel called a-house-ama. We encourage you to join the conversation and ask questions! You can also find the answers afterwards on our social channels and in the Journal of A house website. The conversation will be in the language of choice of the changemaker.

Read more