Calendar

Hallelujah

King Vidors Halleluja! satte ton till musikal-genren och sägs ha varit ett av de första folkmusikaliska mästerverken under den tidiga ljudfilmseran med endast afrikansk-amerikanska skådespelare.

Bio Mauritz

December 14 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

I Hallelujah! stöter vi på en ung och något naiv lantbrukare-förvandlad till-predikant, som måste kämpa emot sin frestelse för den vackra stadsflickan Chick. Daniel L. Haynes spelar filmens huvudroll, Zeke, en ung man som en dag bestämmer sig för att, tillsammans med sin bror Spunk, sälja sin andel av familjens bomullsskörd. De blir genast lurade av Chick och hennes svindlare till pojkvän Hot Shot, och blir av med deras nyfunna förmögenhet. Kort efter en tragisk efterföljd till situationen leds Zeke in i en omtumlande kamp där han måste välja mellan ett sekulärt levnadssätt i storstaden eller ett som präglas av religionen som han är uppvuxen med på landsbygden. 

Författaren John Baxter skriver att Halleluja! må ha varit Vidors första ljudfilm, men han anpassade sig bättre efter den nya tekniken än många andra regissörer av hans kaliber. Det var inte dialogen som mest intresserade Vidor i den nya utvecklingen av filmkonsten, menar Baxter, utan snarare möjligheten att betona effekten av musik och ljudeffekter. (1) I Halleluja! kombineras Vidors intresse för musiken med en önskan att porträttera en kvasirealistisk bild av den amerikanska södern under det tidiga 1900-talet. 

Filmen är ett verk av sin tid. Idag framstår den som trångsynt i sin stereotypa porträttering av den kulturella och religiösa praktiken av “the spirituals”, och svarta människors vardagsliv i sydstaterna. Men samtidigt bidrog filmen till en ökad synlighet av afrikansk-amerikanska berättelser och kroppar på den vita duken.

(1) John Baxter, “A Voice for the Devil: The Sound Films”, i King Vidor (1976).

Text: Anthia Nibitegeka

Regi: King Vidor, medverkande: Daniel L. Haynes, Nina Mae McKinney, William Fountaine, 1929, USA, 1 tim 49 min, engelska, utan text, 35 mm, bildformat: 1.20:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Det Danske Filminstitut.

More events