Från slakt till stadsliv: nya Börshuset blir navet i Slakthusområdets omvandling

A house öppnar en ny destination i Slakthusområdet februari 2024

oktober 26th 2023

Slakthusområdet är på väg att utvecklas från ett industriområde till en unik stadsdel för bostäder, arbetsplatser och handel med fokus på mat, kultur och upplevelser. I februari återöppnar Börshuset, områdets landmärke som byggdes 1912, i A house regi. Där växer ett nytt nav fram, fyllt med arbetsplatser och mötesytor för kreativ utveckling, inom design, mat och dryck samt musik.

Bakom öppningen står A house som även utvecklat och driver verksamheten i den gamla Arkitekturskolan på Östermalm, och A house nya huvudägare Atrium Ljungberg som är stadsutvecklaren bakom stora delar av Slakthusområdet.

“Söder om söder är sedan tidigare den naturliga platsen att bosätta sig på för kreativa, unga människor i Stockholmsområdet. Det nya Slakthusområdet blir en plats där dessa människor inte bara kan bo, utan också arbeta, inspireras och umgås. Börshuset blir motorn i den utvecklingen. När området utvecklas blir det också en naturlig förlängning av innerstadens puls, samtidigt som det här bildas ett helt unikt lager av kreativitet”, säger Johan Almquist, vd för A house.

De senaste åren har nattlivet i Slakthusområdet utvecklat sig med klubbarna Slakthuset och Fållan, baren Hosoi och restaurangen SOLEN. Nu följer utvecklingen av daglivet efter. Området blir snart en fullfjädrad stadsdel med arbetsplatser, bostäder och handel, utöver utelivet. Först på plats i Börshuset kommer Bocuse d’Or Team Swedens träningskök vara, som bygger en kopia av det tävlingskök som används i EM- och VM-finalerna för kockar.

“Börshuset är vår första stora öppning tillsammans med Atrium Ljungberg. I närområdet finns redan en stark grogrund för nya initiativ inom design, mat, dryck och musik, som de framgångsrikt har skapat förutsättningar för. Precis som A house på Östermalm blivit en plattform för banbrytande idéer och koncept, vill vi att Börshuset ska bli det i sin kategori. Bland annat genom våra ambitioner att skapa faciliteter för musikskapande, design-utveckling och kreativa funktioner för att utveckla mat och dryck”, fortsätter Johan Almquist.

På A house Ark (gamla Arkitekturskolan) har bland annat bolag som Voi startats, men även live- och underhållningsföretaget All Things Live och startupinkubatorn Sting, som är topprankad i världen, verkar där. Huset innehåller även en musikstudio för världsartister och flera hyllade restauranger och kaféer.

Framöver kommer A house öppna ytterligare flera hus i Stockholm, med Atrium Ljungberg som hyresvärd. Fastighetsägaren Atrium Ljungberg ligger även bakom den planerade hållbara stadsdelen Stockholm Wood City som i år blivit en världsnyhet, samt stora delar av den pågående fastighetsutvecklingen kring nya Slussen.

Vill du veta mer om A house Börshuset? Läs mer här.

Read more