Calendar

Film: Flykten från hönsgården

I den första långfilmen av Aardman Animations – studion bakom Fåret Shaun och Wallace & Gromit – försöker ett gäng hönor fly från en hönsgård, med hjälp av en självsäker tupp som rymt från cirkus. Flykten från hönsgården är till stor del inspirerad av Den stora flykten, och full av referenser till andra filmer.

Bio Victor

April 17 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

På herr och fru Tweedys hönsfarm lever hönorna ett tufft liv och de som inte lägger tillräckligt många ägg blir halshuggna. Hönan Jenny planerar en gemensam flykt från hönsgården och ber den stöddiga cirkusrymmartuppen Rocky att i smyg lära dem flyga. Det är bara det att Rockys flygkunskaper visar sig vara en bluff. När fru Tweedy plötsligt skaffar en mycket effektiv hönspajmaskin blir flyktbehovet akut. Som tur är har den gamle tuppen, överstelöjtnant Fjäder, användbara erfarenheter från kriget.

Flykten från hönsgården är den brittiska animationsstudion Aardman Animations första långfilm. Studion som grundades 1972 gjorde tidigt leranimationer till sin specialitet. Genombrottet kom 1989 med Osten är slut, den första filmen om uppfinnaren Wallace och hans hund Gromit.

Flykten från hönsgården, som är inspirerad av ett flertal klassiska filmer (framför allt John Sturges Den stora flykten från 1963), tog hela fyra och ett halvt år att färdigställa. Leranimation är ett tids- och tålamodsödande gebit – max 80 sekunder film i veckan producerades. Tio olika team jobbade sida vid sida med scenerna och minst 300 hönor i naturlig storlek, och ytterligare 140 minihönor (som användes i masscenerna), producerades för filmen. Precis som allt annat i filmen är hörnorna handgjorda. Bunty, en av de största hönorna, består av 3 077 fjädrar.

”Egentligen är hönor helt hopplösa, något av det svåraste som finns att animera. När man sysslar med leranimation vill man ha stabila djur med rejäla ben… Vi valde hönor med smala ben och klumpiga kroppar”, berättar regissören Nick Park i en intervju med Anders Hvidfeldt i Aftonbladet. ”Ja, man måste allt vara lite knäpp att hålla på med det här.”

Men det hårda arbetet lönade sig. Flykten från hönsgården blev en publik- och kritikersuccé. ”En hårdkokt historia. Men också rolig och mjukt mänsklig, trots att det handlar om höns, tuppar och råttor. Och helt igenom imponerande”, skrev Kristina Torell i sin recension av filmen i Göteborgs-Posten.

Filmfakta

Originaltitel: Chicken Run
Regi: Peter Lord, Nick Park
Medverkande: Sharon Dyall, Kjell Bergqvist, Sven Melander, Eva Rydberg
År: 2000
Land: Storbritannien
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 25 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Barntillåten

More events