Foodstock Masterclass (swe)

Postponed due to Covid-19

mars 6th 2020

Under första upplagan av Foodstock Festival 2019 kunde besökaren bland annat uppleva det förkovrande inslag vi kallar Foodstock Master Class. Här bjöds deltagarna in till intressanta föreläsningar och workshops med de bästa av de bästa för att på en högre nivå få lära och samtala om olika mathantverk och processer. Inför 2020 lyfts nu detta koncept även ut ur festivalen och fristående Master Class- tillfällen kommer under året att genomföras för de verkligt matintresserade.

Den första fristående Master Classen på Foodstock går av stapeln på A house. Det kommer att vara en eftermiddag bestående av 4-5st seminarier av olika intressanta profiler inom mathantverk och närliggande områden. Varje seminarium är ca 30 minuter långt och varvas med pauser för nätverkande, interaktiva moment och samtal kring mathantverk. I slutet på förra året blev det klart att Lotta Klemming och Thomas Drejing kommer att vara två av namnen på scen.

Lotta är andra generationens ostronfiskare och kommer att bjuda in till en mycket intressant stund med fokus på hantverket kring ostronfiskning.
– Vissa går på yoga, andra spelar golf för att hitta sitt lugn. Jag måste vara vid havet, säger Lotta.

Thomas Drejing lärde sig laga mat under nouvelle cuisine-eran hos de trestjärniga kockbröderna Troisgros i Frankrike. På Petri Pumpa i lilla Lund på 80-talet förverkligade Thomas Drejing sin idé om att laga spontan mat på de råvaror han kunde få tag på för dagen. Det som idag är trend var då något helt svindlande nytt och svårbegripligt för matkritikerna.

Den tredje talaren som nu annonseras är ingen mindre än den legendariske spanska medgrundaren av restaurang elBulli och enligt vissa, ”fadern” till molekylär gastronomi, Ferran Adrià. I samarbete med Lavazza kommer han denna dag hålla ett seminarium med tema ”Coffee Sapiens”, en djupdykning i kaffets värd och innovativa forskningsmetoder kring mat och råvaror.

”Som tidigare lärling på elBulli känns det väldigt roligt att nu få möjlighet att bjuda in min tidigare läromästare som en av talarna den 7 maj” säger Niklas Ekstedt.

Precis som på Fjäderholmarna modereras seminarierna av fantastiskt kunniga matskribenten och journalisten Mattias Kroon.

”Vi vill behålla samma härliga anda som på fjäderholmarna, med fokus på hantverk, inspiration och diskussioner kring mat och dryck. Det kommer bli en eftermiddag fylld både av intressanta seminarium, men också mer interaktiva moment och tillfällen för samtal!” – Niklas Ekstedt

Read more