Calendar

Klubb Analog: Do the Right Thing

Med en smygvisning i bagaget startar vi nu upp Filmhusets nya analoga filmklubb! Först ut är Spike Lees mästerverk Do the Right Thing på en välspelad 35 mm-rulle. Redan vid 18 drar vi igång med DJ, bar och pizza i Filmhusets foajé. Visningen inleds med ett samtal lett av kulturskribenten Nathan Hamelberg.

Bio Victor

October 6 2022 20.00

Tickets


Om filmen: Under sommarens hetaste dag i stadsdelen Bedford-Stuyvsent, Brooklyn, möter vi ett kvarters oförglömliga karaktärer med pizzabudet Mookie i spetsen – spelad av Spike Lee själv. I den tryckande värmen bubblar en konflikt upp på den lokala pizzerian Sal’s Pizza Parlor och allteftersom dagen går stiger frustrationen i området tills de underliggande rasistiska motsättningarna eskalerar till våld

Det är med stora delar allvar och humor som Spike Lee dissekerar polisbrutalitet, rasism och orättvisa med sin uppväxts Brooklyn som skådeplats. 30 år efter premiären på en jubileumsvisning fick Lee frågan om varför filmen fortfarande är aktuell; han sammanfattar det kort med “Well, shit hasn’t changed.”.

Om samtalet: Med utgång i allt från aktivism, mode och medier leder Nathan Hamelberg ett samtal om arvet efter filmen, dess betydelse för hiphopen och hur Do the Right Thing var först ut i en våg av filmer som förändrade bilden av svarta USA i Sverige. Panelen presenteras inom kort. 

Pris? Ordinarie 120kr, Rabatterad (student, pensionär) 80kr 

Var? Bio Victor, Filmhuset 

När? Torsdag 6 oktober, kl 18-23 (Filmvisningen börjar 20.00)

Mat och dryck? Dryck, snacks och pizza finns att köpa i foajén

Övrig info? Det är onumrerade platser och filmen är på engelska med svensk textning

Visningen presenteras av A house i samarbete med Svenska Filminstitutet. 

More events