Calendar

Film: Vendredi soir

En stor kommunaltrafikstrejk får bilköerna att ringla långa en fredagskväll i Paris. Med radio som enda sällskap bestämmer sig en kvinna för att plocka upp en manlig liftare, varpå en drömlik romans tar sin början.

Bio Victor

February 11 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Drömlik synthmusik, en rosaskimrande solnedgång över hustak, Eiffeltornets bekanta ljus och lugna, diagonala kamerarörelser över stadstrafik, fångad med intervallfotografering.

Ett lätt sagolikt skimmer vilar över det Paris som skildras i Vendredi soir (”fredag kväll”). Med sparsam dialog skildrar Claire Denis hur en kvinna, fast i fredagskvällens oändliga bilköer orsakade av en kommunaltrafikstrejk, plockar upp en mystisk man. En närmast ordlös attraktion uppstår. Främlingarna hamnar på en restaurang, senare på ett hotellrum och romansen är så overkligt fin att den kanske är just det – en fantasi.

Dagdrömdisiga övertoningar och iriseffekter bidrar med förfrämligande formalism. Plötsligt börjar bokstäverna på en bildekal studsa i takt till musiken, den första av animationerna som sätter magiskrealistisk prägel på filmen. Är allt som sker, efter att kvinnan slumrat till i framsätet, bara en dröm? Ett urbaneskapistiskt ”tänk om”-scenario?

Kanske, kanske inte. För att vara Denis är stämningen ovanligt lättsam och intrigen befriad från de inre konflikter som annars uttrycks eller antyds. Men närheten känns igen: fysiska interaktioner fragmenteras i sinnliga närbilder – knutna händer, fingrar mot tänder, försiktiga smekningar – som aktiverar ett kroppsligt åskådarskap.

Filmfakta

Originaltitel: Vendredi soir
Regi: Claire Denis
Medverkande: Valérie Lemercier, Vincent Lindon, Hélène de Saint-Père
År: 2002
Land: Frankrike
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 30 min
Dialogspråk: Franska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events