Calendar

Film: Trouble Every Day

Kannibalism, läkemedel och skruvade relationer i erotisk skräckfilm där ett amerikanskt pars smekmånad i Paris tar en blodig vändning när mannen (spelad av Vincent Gallo) söker upp en gammal flamma.

Bio Victor

February 4 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Trots att Claire Denis är känd för kroppsligheten i sina filmer var Trouble Every Day den första filmen som innehåller en sexscen. Sex och död är två sidor av samma mynt i denna erotiska skräckfilm, där en smekmånad i Paris tar en blodig vändning när mannen (Vincent Gallo), en läkare, söker upp en gammal flamma (Béatrice Dalle) som är gift med en neuroforskare. Kvinnan är en riktig manslukerska – såväl bildligt som bokstavligt.

Spåren av det förflutna är mer gåtfulla än klargörande, i en berättelse där all blodspillan dryper av symbolik. Var är det för tillstånd som får kvinnan att löpa amok? Handlar det om köttslig kärlek? Om mäns rädsla för frigjorda kvinnor? Om hiv?

Författaren, kritikern och festivalcuratorn James Quandt myntade 2004 begreppet ”New French Extremism” som syftar att rama in den våg av nihilistiska kroppschocker som märktes av i sena 1990- och tidiga 2000-talets franskspråkiga film. Till vågen räknas regissörer som Bruno Dumont, Gaspar Noé och Catherine Breillat, och även Claire Denis med sin, enligt Quandt, tidstypiska Trouble Every Day.

“Denis’s superb cinematographer Agnès Godard, responsible for the ravishing images of Beau travail (1999), here trains her camera on landscapes of flayed flesh, on Dalle’s tumid lips and hungry tongue aswim in crimson, and on walls artfully spattered with blood.” (1)

Filmskribenterna Adam Nayman och Andrew Tracy har gjort en läsning i samma anda. De påpekar dock att filmens explicita utforskning av en ”inre-riktad sensuell värld, en värld av uppslukande sensation” stämmer in även på Denis mindre uppenbara genrekorsbefruktningar, som Vendredi soir (2002) och L’Intrus (2004).

Med amerikaner på besök i Paris, har filmen ett Deniskt utanförskapstema – om än i mer våldsam tappning än vanligt. I synnerhet när Gallo börjar anta formen av det monster som han först försöker tämja.

Filmfakta

Originaltitel: Trouble Every Day
Regi: Claire Denis
Medverkande: Vincent Gallo, Tricia Vessey, Béatrice Dalle, Alex Descas
År: 2001
Land: Frankrike, Tyskland, Japan, Luxemburg
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 41 min
Dialogspråk: Franska och engelska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events