Calendar

Film: Trás-os-Montes

Efter den fascistiska regimens fall begav sig filmskaparna Margarida Cordeiro och António Reis till Portugals nordöstra landsbygd för att filma livet där.

Bio Mauritz

April 18 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

António Reis och Margarida Cordeiros första långfilm skildrar livet i Miranda do Douro och Bragança, små samhällen i nordvästra Portugal, i närheten av den spanska gränsen. Barnens lekar, religiösa ritualer och jordbrukarnas arbete är återkommande motiv i denna film som präglas av dess uppluckrande av gränser mellan historia och nutid, samt mellan sanning och fiktion. Cordeiro och Reis lyckades åstadkomma detta genom ett nära samarbete med den lokalbefolkning som medverkar i filmen – något som Reis har talat om:

”Jag kan säga att vi aldrig filmade med en jordbrukare, ett barn eller en gamling utan att först ha blivit personens vän. Detta var för oss en viktig poäng, för att vi skulle kunna arbeta och för att maskinerna inte skulle utgöra något problem. När vi började inspelningen med dem var kameran redan ett slags litet husdjur, likt en leksak eller ett köksredskap, som inte skrämde dem. Att använda ljus i deras hem eller att sätta upp reflexskärmar på fälten för att kunna använda indirekt ljus var inte ett problem. Det blev samtidigt ett slags spel. Så det var möjligt att insistera på vissa saker, ofta med ömhet.” (1)

Pedro Costa har även han tvingats arbeta med liknande metoder, och när Costa studerade film så var Reis en av hans lärare. Costa har i samtal talat om hur viktigt mötet med Reis var, och om det kraftfulla intryck som hans och Cordeiros Trás-os-Montes gjorde på honom:

”För mig var det när jag såg Trás-os-Montes som jag först kände att jag hade ett förflutet i den portugisiska filmen. Då fann jag poesin som jag hade sökt efter i punken, något i stil med ”det finns inget vare sig bakom eller framför oss, därför måste vi göra det nu”, och det slutade med att jag hittade det hos någon som sade exakt samma sak, men i filmer som redan existerade och som var magnifika. Å ena sidan var det alltså tröstande, å andra sidan kunde jag, som jag sade förut, etablera ett slags historia, en familj, en identitet – något som gav mig trygghet.” (2)

(1) António Reis i samtal med Serge Daney och Jean-Pierre Oudart, i Cahiers du cinéma nr. 276 (1977).
(2) Pedro Costa i samtal med Anabela Moutinho och Maria da Graça Lobo, i Cinema Comparat/ive Cinema nr. 6 (2016).

Filmfakta

Originaltitel: Trás-os-Montes
Regi: Margarida Cordeiro, António Reis
Medverkande: Albino S. Pedro, Carlos Margarido
År: 1976
Land: Portugal
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 48 min
Dialogspråk: Portugisiska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events