Calendar

Film: Ta fast tjuven

Juveler, jakt och passion längs serpentinvägar på la Côte d'Azur. I Hitchcocks extravaganta komedithriller jagar en oskyldig juveltjuv sin copycat och munhuggs med en förförisk rikemansdotter.

Bio Victor

May 22 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Den pensionerade juveltjuven John Robie – ”The Cat” – blir oskyldigt anklagad i en våg av juvelstölder på den franska Rivieran. Han söker upp vilka han tror vara tjuvens nästa offer som har tid och pengar i överflöd: en dekadent mor som fimpar sin cigarett i ett orört stekt ägg och hennes dotter Frances som är lika iskallt förförisk som lockad av Kattens rykte.

”En paradox mellan en inre glöd och en sval yta”. I sin berömda bok Samtal med Hitchcock (utgiven på svenska 1992) ringar regissören och kritikern François Truffaut in Grace Kellys utstrålning som gör henne till filmens dyrbaraste juvel – och Hitchcocks egen favorit. Kelly glider fram i Edith Heads extravaganta kreationer, likt den kunglighet hon kom att bli två år senare (det var under denna films inspelning som hon mötte fursten av Monaco).

Mot fonden av ett Technicolorblått hav lever amerikaner sorglöst med lika mycket pengar som tid. Ta fast tjuven har inte en lika självklar plats i Hitchcock-kanon som Studie i brott (1958) och Fönstret åt gården (1954). Enligt regissören är filmen ”en ganska ytlig historia”. Alltför ytlig, enligt vissa. Helt förtjusande, enligt andra, däribland Truffaut som i sin recension i Cahiers du Cinéma korar den till ”den snobbigaste och mest vardagliga – och samtidigt en av Hitchcocks mest cyniska filmer”.

Ytligt eller inte – filmen är en klassiker vars slutreplik inverterar ett lyckligt slut och där kyssen mellan Grant och Kelly korsklipps med ett fyrverkeri för att runda censuren som förbjöd att läppar möttes längre än tre sekunder. Även Notorious! (1946) visar prov på Hitchcocks lek med censuren. Grant och Ingrid Bergman varvade kyssar med ömma ord, vilket resulterade i en 2 minuter och 40 sekunder lång – och väldigt sensuell – scen, utan att censorerna kunde göra något.

Grant och Kelly förblev nära vänner livet ut. Efter hennes död – i en bilolycka i södra Frankrike – uttryckte han sin beundran för henne som aktris: ”Tja, med all respekt för Ingrid Bergman så föredrog jag Grace. Hon utstrålade ett upphöjt lugn”.

Filmfakta

Originaltitel: To Catch a Thief
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Cary Grant, Grace Kelly, Jessie Royce Landis, John Williams
År: 1955
Land: USA
Format: DCP 4K (digitaliserad)
Längd: 1 tim 46 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events