Calendar

Film: Stranger Than Paradise

Ungersk kusin besöker assimilerad New York-bo som motvilligt lär känna henne i Jim Jarmuschs inflytelserika genombrott som är lika delar kammarspel och roadmovie och vann debutantpriset i Cannes.

Bio Victor

March 24 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

”Prata inte ungerska med mig”, säger Willie (spelad av jazzmusikern John Lurie), när hans farmor i Cleveland ringer och berättar att hon ligger på sjukhus och därför inte kan ta emot sitt ungerska barnbarn Eva. Den enstaka natt Eva skulle mellanlanda hos Willie i Brooklyn blir i stället tio.

”Så här äter vi i Amerika”, förklarar Willie för Eva, när han öppnar sin tv dinner – kött, potatis, grönsaker och efterrätt i en och samma förpackning, ”och man behöver inte ens diska”. Willies polare Eddie tittar förbi. Männen lämnar lägenheten. Telefonen ringer. Eva och Willie tittar på tv. Efter tio dagar drar hon vidare.

Så slutar den halvtimmeslånga kortfilmen Stranger Than Paradise, inspelad på svartvit råfilm överbliven från Wim Wenders Sakernas tillstånd (1982). I långfilmen utgör denna akt ett, ”The New World”, följd av ”Cleveland”, där Willie och Eddie ett år senare hälsar på Eva, och ”Paradise”, där hon följer med dem till Florida. Rubrikerna fungerar som ironiska kontraster till den färglösa tillvaron på motellrum, motorvägar och diners. Det drömmarnas Amerika som Eva kan väntas fantisera om skiljer sig inte nämnvärt från det Budapest hon lämnat. ”Jag visste inte att du var från Ungern, jag trodde att du var amerikan”, säger Eddie till Willie. ”Jag är lika amerikansk som du”, svarar han buttert.

Jim Jarmusch har beskrivit filmen som en ”neorealistisk svart komedi av en imaginär östeuropeisk regissör besatt av Yasujiro Ozu och tv-serien The Honeymooners”. Inflytandet från Ozu märks i de många helbilderna, men också i scenen där Eddie läser upp namn på travhästar som alla heter som Ozu-filmer. Stranger Than Paradise vann debutantpriset Camera d’Or på filmfestivalen i Cannes, gjorde succé på amerikanska biografer och var en av den amerikanska independentboomens portalfilmer. Erbjudandena att göra Hollywoodfilmer haglade, men i stället följde Jarmusch upp den med ytterligare 13 filmer inspelade utanför studiosystemet.

Filmfakta

Originaltitel: Stranger Than Paradise
Regi: Jim Jarmusch
Medverkande: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson, Cecillia Stark
År: 1984
Land: USA, Västtyskland
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 17 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Barntillåten

More events