Calendar

Film: Skuggan av ett tvivel

Joseph Cotten briljerar som den charmiga morbrodern vars plötsliga besök får en uttråkad tonårsflicka att ana oråd. Mysig småstadskänsla kontrasteras mot krypande obehag i psykologisk thriller med Oscarnominerat manus

Bio Victor

March 25 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Hur begår man det perfekta brottet? Alfred Hitchcock utforskade frågan ett flertal gånger, alltid med en lika härligt makaber espri. Temat är uttalat i Repet (1948), Främlingar på tåg (1951), Slå nollan till polisen (1954) och därefter i lämpligt betitlade The Perfect Crime (1957), ett av avsnitten som han själv regisserade för tv-serien Alfred Hitchcock presenterar.

Dessförinnan tangerades ämnet i Skuggan av ett tvivel, där den mystiske morbror Charles avbryter ett samtal om det perfekta mordet med att uttrycka sitt hat mot äldre änkor. En som hör detta är Charles systerdotter, tonåringen Charlotte ”Charlie” Newton. Glädjen över besöket från morbrodern har vid det här laget övergått i rädsla och oro, sedan hon fått nys om att släktingen är en av två som misstänks vara den seriemördare som fått smeknamnet ”Merry Widow Murderer”.

Premissen återanvändes i moderniserad skrud i Park Chan-wooks Stoker (2013), efter ett manus som Prison Break-stjärnan Wentworth Miller skrev under pseudonymen Ted Foulke. ”It’s not easy to describe”, menade Miller i en intervju på sajten Collider några år innan filmens premiär. It’s a horror film, a family drama and a psychological thriller, all wrapped up in one. The jumping off point is actually Hitchcock’s Shadow of a Doubt.”

Trots deras besläktade premisser är filmerna mer olika än vad man kan tro. Skuggan av ett tvivel är inte en skräckfilm – knappt ens ett mysterium, då det rätt tidigt står klart att Charles inte är så helylle som han först utger sig för att vara. Snarare byggs spänningen kring Charlie och hennes utsatta situation i en sömnig småstad där det mesta hon säger viftas bort som flickfantasier.

I intervjuboken Samtal med Hitchcock (1992) dementerar regissören att Skuggan av ett tvivel var den han tyckte bäst om av sina egna filmer, men menar ändå att den är tillfredställande ”ur sannolikhetssynpunkt, ur logisk synpunkt […] javisst, ur psykologisk synpunkt”.

Filmfakta

Originaltitel: Shadow of a Doubt
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Teresa Wright, Joseph Cotten, Macdonald Carey
År: 1943
Land: USA
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 48 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events