Calendar

Film: Sabotör

Sabotör kan nog sägas vara Alfred Hitchcocks mest patriotiska film, fylld med passionerade försvarstal för den amerikanska demokratin och innehållande en vardagshjälte som kommer från marginalen och kämpar mot fascistiska eliter.

Bio Victor

March 30 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Sabotör är en tekniskt mästerlig, vackert iscensatt och nästan oavbrutet spännande resa över hela USA. Filmens innehåll påverkades av Pearl Harbor-attacken både när det gäller manusarbetet och den övergripande sentimentala inverkan på vad patriotismen borde vara och syfta till. Hitchcock lyckas leverera flera ikoniska sekvenser och filmen är, trots en någorlunda tunn handling, mycket intressant och innovativ.

Barry Kane jobbar på en flygfabrik och blir falskt anklagad för en sabotageaktion som dödar hans nära vän. Han misstänker en man vid namn Fry, men utredare hittar ingen med det namnet på fabrikens lista över anställda. Således blir han själv målet för en polisjakt. Kane kommer ihåg Frys adress från ett kuvert och en jakt över hela USA tar sin början. Protagonisten träffar på olika slags människor på sin resa, varav vissa litar på honom och andra misstror honom.

Sabotör delar flera beståndsdelar med I sista minuten (1959). Den är på många sätt en typisk Hitchcockfilm. En man anklagas för ett brott som han är oskyldig till, därmed måste huvudpersonen gömma sig samtidigt som han försöker lösa fallet. Slutscenen äger rum vid ett stort monument som i filmen agerar en övertydlig symbol för den amerikanska demokratin.

Hitchcock lånades ut för Sabotör. Producenten David O. Selznick trodde inte tillräckligt mycket på idén. Det resulterade i att Hitchcock inte fick tillgång till de skådespelarna han velat ha, något han senare beklagade sig över i samtal med François Truffaut.

Symboliken i filmen är minst sagt lika intressant som den snabba händelseutvecklingen. Redan tidigt etableras ett slags misstro mot överheten och den rika eliten. De vanliga människorna, och i vissa fall de utstötta och marginaliserade, är de sanna patrioterna som hjälper vår hjälte att hitta det demokratihotande nätverket. Därför är det logiskt att den slutgiltiga kampen mellan tyranniet och demokratin äger rum i facklan på Frihetsgudinnan.

Text: Sanjin Pejkovic.

Filmfakta

Originaltitel: Saboteur
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Priscilla Lane, Robert Cummings, Otto Kruger, Norman Lloyd
År: 1942
Land: USA
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 49 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 11 år

More events