Calendar

Film: Repulsion

Roman Polanskis första engelskspråkiga film är en studie i sinnessjukdom sprungen ur ensamhet och alienation, där verkligheten bokstavligt talat krackelerar för en belgisk manikyrist i London som lämnas ensam i sin systers lägenhet över en helg.

Bio Victor

April 15 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Julia Ain-Krupas biografi över Roman Polanski, A Life in Exile (2009), beskriver hur Polanski levt sitt liv i exil och hur detta kommit att påverka hans filmer – från moderns död i Auschwitz till den självvalda exilen i Frankrike efter våldtäktsanklagelserna i USA.

Efter sin debutfilm, Kniven i vattnet (1962), lämnade Polanski Polen och flyttade till Paris där hans föräldrar bodde innan andra världskriget. Tre kortfilmer senare gav han upp hoppet om en karriär inom den franska filmbranschen, som han såg som fördomsfull, och reste till London där han gjorde tre filmer. Dessa tre banade vägen för Hollywood där Polanski kom att bli en förgrundsfigur inom det alternativa Hollywood som växte fram under 1960- och 70-talet.

Den första filmen i England var Repulsion, en film om en belgisk manikyrist som flyttar in hos sin syster London. Till skillnad från systern är Carol blyg, osocial, har svårt att få vänner och pojkvänner och tillbringar stor del av sin tid hemma i lägenheten. Carol är vacker och männen flockas runt henne för att erbjuda sällskap, skydd och samhörighet, men hon vet att priset för detta är sex – en tanke som hon finner lika frånstötande som lockande.

En helg åker hennes syster bort med sin pojkvän och Carol får tillbringa några dagar själv i lägenheten. Ensam, rädd och alienerad från sin omgivning börjar verkligheten krackelera. Lust, äckel och längtan manifesterar sig fysiskt och får våldsamt utlopp i den lilla klaustrofobiska lägenheten.

Repulsion var en enorm framgång för Polanski och anses än i dag vara en av hans främsta filmer. Det var här som ryktet om den polska demonregissören började spridas, ryktena om den lille mannen som kunde blottlägga våra allra största rädslor och gestalta dem i de allra vardagligaste situationerna. Mannen som kunde skrämma livet ur oss med bilder på en hall, en nagelsax och en flådd kanin på spisen.

Filmfakta

Originaltitel: Repulsion
Regi: Roman Polanski
Medverkande: Catherine Deneuve, Ian Hendry, Yvonne Furneaux
År: 1965
Land: UK
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 45 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events