Calendar

Film: Où gît votre sourire enfoui ?

En film om arbete, om kärlek, där närstudier av dagstagningar varvas med exempel på filmskaparparets karakteristiska dynamik

Bio Victor

May 1 2022 16.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Mellan 1964 och 1972 gjordes totalt 53 episoder av den anrika porträttserien Cinéastes de notre temps, producerad av André S. Labarthe och Janine Bazin. Vid 1980-talets slut återupplivades serien, då med titeln Cinéma, de notre temps, och fram till 2000-talets början producerades ytterligare dokumentärer om några av den samtida filmens största regissörer.

När Pedro Costa ombads att göra en episod om Danièle Huillet och Jean-Marie Straub var han till en början tveksam, men inte för att han inte uppskattade parets arbete. Inte heller berodde det på att tre regissörer redan hade misslyckats med projektet. Han visste helt enkelt inte hur han skulle gå till väga. I ett samtal med Thom Andersen, publicerat i Cinema Scope, uppger Costa att Labarthe och Bazin visste att han var en ”beundrare, en som i intervjuer alltid, alltid talade om Straub och Huillet.” Det slutade med att Costa upprättade en liknande inspelningssituation som den i hans föregående film, No Quarto da Vanda (2000), med ett fåtal personer och ett rum.

Où gît votre sourire enfoui ? är i huvudsak inspelad klipprummet där Huillet och Straub klippte deras Sicilia! (1999). I filmen ser vi Huillet spola bland tagningar medan Straub antingen sitter bredvid eller vandrar ut och in genom rummets dörrar. Straub talar ändlöst, om deras eget arbete, men även om andra filmskapares, medan Huillet då och då avbryter honom för att rätta eller säga emot honom.

Huruvida påståendet om att de bara gör ett klipp om dagen är sant eller inte spelar ingen större roll, för Costa visar med sin film tydligt det arbete som ligger bakom parets filmkonst – ett arbete som kräver både tid, koncentration och historiemedvetenhet, samtidigt som filmen vackert återger dynamiken paret emellan. Où gît votre sourire enfoui ? ”beskrivs passande som en romantisk komedi”, skriver Jonathan Rosenbaum i Chicago Reader. Han menar att det är ”den enda filmen av Costa som inte är tragisk och det är den bästa filmen om filmskapande som någonsin har gjorts”.

Filmfakta

Originaltitel: Où gît votre sourire enfoui ?
Regi: Pedro Costa, Thierry Lounas
Medverkande: Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, Melchior
År: 2001
Land: Frankrike, Portugal
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 44 min
Dialogspråk: Franska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events