Calendar

Film: Only Lovers Left Alive

Bejublad återkomst där flera hundra år gamla brittiska vampyrer, i exil i Detroit respektive Tanger, utbyter ömhetsbetygelser och diskuterar litteratur, musik och människornas underlägsenhet. En romantisk, musikalisk och existentialistisk kontemplation över tillvaron, klädd i genreskrud.

Bio Victor

April 22 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Tom Hiddleston och Tilda Swinton är det äkta paret Adam och Eve. Han bor i Detroit, hon i Tanger – men eftersom de är odödliga vampyrer gör det inte så mycket att de inte ses varje dag. Adam är musiker, samlar på vintage-instrument och spelar in mörka kompositioner (i själva verket framförda av Jim Jarmuschs band SQÜRL) som han låter sippra ut i världen, samtidigt som han föraktar ”zombierna” – människorna – som lyssnar på dem. Han är en odöd kultursnobb vars smak förfinats under flera århundraden. Eva är en litteraturnörd, men mer tillfreds i samtiden, optimistiskt lagd och social – inte minst umgås hon gärna med den berömda dramatikern och poeten Christopher Marlowe (John Hurt) – en annan brittisk vampyr i exil i Tanger. I mixen finns också Evas omogna lillasyster, Adams fixare (”okej för att vara zombie”) och ett par mer eller mindre frivilliga leverantörer av sjukhusblod.

Only Lovers Left Alive är på samma gång en skräckfilm, en film om musikens och litteraturens kraft, en kärlekshistoria och en exilskildring. Någonting har hänt hemma i England, när Eva bokar flygbiljetter är hon noga med att flyget inte får mellanlanda i London – men paret lever inte bara i exil från sitt hemland, utan också från sin tid, sin idealtillvaro. Adam överväger självmord, han skaffar en träpåle i form av en pistolkula. Adam är också det närmaste Jarmusch har kommit ett självporträtt. På väggen har han bilder av Jarmuschs husgudar, från Mary Wollstonecraft och Mark Twain, via Buster Keaton och Nicholas Ray till (Jarmusch-medarbetarna) Iggy Pop och Tom Waits.

”Cool people never die” lyder filmens tagline, och huvudpersonerna är onekligen supercoola och supersnygga, inte minst Tilda Swinton. Det suggestiva fotot – ständigt i mörker – av Yorick Le Saux (som även arbetat med Claire Denis, Luca Guadagnino, Olivier Assayas och Greta Gerwig) hjälper också till.

Only Lovers Left Alive togs emot som en positiv överraskning, och hyllades av kritikerna som Jarmuschs bästa film på många år.

Filmfakta

Originaltitel: Only Lovers Left Alive
Regi: Jim Jarmusch
Medverkande: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, John Hurt, Anton Yelchin, Mia Wasikowska, Jeffrey Wright, Slimane Dazi
År: 2013
Land: Storbritannien, Tyskland, Grekland, Frankrike
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 58 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events