Calendar

Film: Nummer 17

n stormig natt möts ett antal främlingar i ett gistet ruckel i stadens utkanter. Vem som lurar vem, och varför, förblir dunkelt ända fram till en rafflande final där en fullastad passagerarbuss kör i kapp med ett skenande tåg.

Bio Victor

April 30 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Efter floppen med Öster om Shanghai (1931) tvingades Hitchcock regissera Nummer 17. Filmen fick ingen ordinarie biodistribution i Sverige, utan premiärvisades i stället i TV1 1977 som del av en omfattande retrospektiv. Då sammanfattades filmen som en ”burlesk thriller om en luffare som springer på en kvinnlig juveltjuv som kommer på bättre tankar och småningom hjälper polisen mot ett gäng banditer”.

Detta är en bristfällig beskrivning av en handling som är svår att minnas ens för den som försöker. Att händelseförloppet baserades på en komisk pjäs märks i den rumsliga förankringen till ödegodset med husnummer 17. Gestaltningen bär tydliga drag av den samtida ”old dark house”-genren, där ett antal främlingar tvingas uppehålla sig i ett mystiskt, ofta hemsökt, kråkslott. Med stämningsfulla skuggspel och skevande scenerier anammar Hitchcock den tyska expressionismens formspråk, och förvandlar det lättsamma stycket till något betydligt stämningsfullare.

Den ljusskygga samhällsskildringen i Nummer 17 är klart besläktad med de i påföljande Mannen som visste för mycket (1934) och De 39 Stegen (1935). Filmen har emellertid något ryckigt över sig, klippen hänger inte ihop med varandra, ljudläggningen är sparsmakad och inkonsekvent. Förmodligen är slarvigheten ett utfall av regissörens obefintliga passion för projektet, men den bidrar å andra sidan till den märkliga och hotfulla atmosfären.

I François Truffauts intervjubok minns Hitchcock själv filmen främst tack vare den stora mängd gatkatter han lät residera på inspelningsplatsen: ”Varje gång en pistol avfyrades, kom ett hundratal katter springande upp- eller nerför trappan. Dessa bilder, separerade från handlingen, togs för att senare kunna leka med scenuppbyggnaden i klippstadiet.”

Slutligen lämnar sällskapet rucklet nummer 17 till förmån för en fartfylld och utdragen sekvens där en buss jagar ett tåg. Detta våldsamma ursinne upplevs närmast terapeutiskt i sammanhanget och är en njutbar aptitretare inför den fordonsbaserade spänning som komma skulle.

Filmfakta

Originaltitel: Number Seventeen
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Leon M. Lion, Donald Calthrop, Anne Grey, Ann Casson
År: 1932
Land: Storbritannien
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 3 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events