Calendar

Film: Notorious!

Cary Grants spion skickar Ingrid Bergmans försupna halvtyska till Rio för att röja hämndlystna kvarlevor från en nazikoncern. Åtrå och stolthet i erotiskt laddad spion-noir som François Truffaut ansåg vara själva ”kvintessensen av Hitchcock”.

Bio Victor

January 28 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Lätt alkoholiserade Alicia Huberman (Ingrid Bergman) är dotter till en amerikansk nazistspion som döms för förräderi. Hon söks upp av Cary Grants rappkäftade regeringsagent T.R. Devlin som vill leja henne för att spionera på hennes fars nazistvänner i Rio de Janeiro. Förföljd av såväl amerikansk polis som media övertalas Alicia att följa med. En stark förälskelse uppstår mellan paret, men också tvivel över om känslorna verkligen är äkta. I Rio stöter Alicia medvetet ihop med eleganta societetslejonenet Alexander Sebastian som tidigare haft känslor för henne, och snart är de gifta. Spionuppdraget sker nu på plats i hennes eget hem, vilket visar sig både effektivt och farligt.

Notorious! är den andra filmatiseringen av John Taintor Footes novell The Song of the Dragon från 1921 (den första var den numera förlorade Havets väktare från 1927) och anses vara en av Alfred Hitchcocks bästa filmer. Regissören François Truffaut såg filmen som ”kvintessensen av Hitchcock”, då regissören uppnått ”maximal effekt med ett minimum av material”. Detta baseras på att alla scener koncentreras kring två föremål – nyckeln och den falska vinflaskan – och att den emotionella intrigen är världens enklaste: två män som är förälskade i samma kvinna.

Filmfakta

Originaltitel: Notorious
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Ingrid Bergman, Cary Grant, Claude Rains, Louis Calhern
År: 1946
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 41 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events