Calendar

Film: Min fru har en fästman

Jerry och Lucy Warriner ligger i skilsmässa, och båda försöker med alla medel förhindra den andre från att träffa någon ny.

Bio Victor

February 27 2022 16.00

Organised by Cinemateket

Irene Dunne och Cary Grant spelar ett gift par som misstänker att den andra är otrogen. När hon blir strandsatt över natten på ett romantiskt värdshus på landet tillsammans med sin stilige musiklärare vill han skiljas, trots löften om att inget olämpligt ägt rum. Efter separationen, och under de tre månader innan skilsmässan blivit klar, träffar Dunne en rik men osofistikerad affärsman från Oklahoma och Grant en redig kvinna från en familj med gamla anor. Övertygade om att den andra begår ett misstag om den gifter sig med en så olämplig person, beslutar sig båda för att förstöra den andras relation.

Komediveteranen Leo McCarey, som förde samman Helan och Halvan en gång i tiden, fick sitt stora genombrott och vann sin första Oscar för bästa regi för denna supersuccé som även gjorde Cary Grant till komedistjärna. Min fru har en fästman är stundtals larvig, utmanande (för sin tid) och dialogtung, men den är konstant rolig och anses än i dag som en av de roligaste filmer som kommit ur Hollywood.

Filmhistoriska samlingarna började mer aktivt ta emot filmer från svenska distributörer i slutet av 1940-talet och början av 1950-talet. Inte minst från Hollywoodbolagens distributörer, även om det ännu inte rörde sig om någon regelmässig deposition av utgångna distributionskopior.

Ett av de bolag som tidvis lämnade över kopior till samlingarna var Columbia, som 1951 deponerade en svensktextad kopia av Min fru har en fästman. Liksom alla kopior fram till 1953 var den deponerade kopian på nitratfilmsbas, och när nitratfilmer inte längre fick visas på svenska biografer behövde dessa omkopieras för att åter kunna göras tillgängliga. En av filmerna som blev föremål för omkopiering var Min fru har en fästman. Från den deponerade nitratkopian framställde Filminstitutet 1973 ett duplikatnegativ, från vilket den kopia som nu visas togs fram samma år.

Filmfakta

Originaltitel: The Awful Truth
Regi: Leo McCarey
Medverkande: Irene Dunne, Cary Grant, Ralph Bellamy, Joyce Compton
År: 1937
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 30 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events