Calendar

Film: Med värjan i hand

Max Ophüls första amerikanska film är en underhållande äventyrsfilm med glimten i ögat om brittiske kungen Karl II:s exil i Holland under 1600-talet där han förälskar sig i bondflicka och jagas av Oliver Cromwells agenter.

Bio Victor

March 22 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Efter sex års arbetslöshet i USA fick Max Ophüls till slut chansen att regissera en film. Sex år av ständigt brutna löften, påbörjade projekt som runnit ut i sanden eller konstnärliga meningsskiljaktigheter som fått honom sparkad.

Den gamla vännen från UFA, Robert Siodmak, lär efter krigsslutet ha tvingat Universal Studios att anställa Ophüls så att han åtminstone skulle ha gjort en amerikansk film innan han återvände till Europa. Under det angliserade namnet Max Opuls tog sig han an äventyrsfilmen Med värjan i hand. Även om filmens exiltematik säkert kändes relevant för Ophüls var svärdssvingande äventyrsfilmer något mer främmande.

Inspirationen för filmen var Douglas Fairbanks äventyrsfilmer från 1920-talet och det var Fairbanks son, Douglas Fairbanks Jr, som både producerade och spelade huvudrollen. Handlingen är tunn: Karl II tvingas till exil i Holland, träffar en vacker bondflicka som han förälskar sig i och försöker övertyga henne om att hans passion för grevinnan Anbella (spelad av en ljuvlig Maria Montez som stjäl de få scener hon är med i) falnat och ställs inför dilemmat att välja mellan kärleken och plikten. Samtidigt är Oliver Cromwells agenter honom hack i häl med en mängd fäktande som resultat.

Ophüls hade svårt att känna engagemang för filmen, men med en teatral dekor och en rörlig kamera skapar han en för genren unik stil. Med sin känsla för känslor gör han också att man till slut bryr sig om vem som slåss mot vem och vem som dör – även om han själv var oklar över det. ”Jag upptäckte ofta att jag spelade in scener där jag inte visste vem det var som drog sitt svärd mot vem, varför de slogs, varför de blev dödade…”

Filmfakta

Originaltitel: The Exile
Regi: Max Ophüls
Medverkande: Douglas Fairbanks Jr., Paule Croset, Maria Montez
År: 1946
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 31 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Barntillåten

More events